(video) PAS, acuzat de un deputat din Platforma DA că ar fi retras din Parlament un proiect ce ar fi ajutat agricultorii. Reacția Maiei Sandu

Guvernul Sandu ar fi retras, în 2019, cu puțin timp înainte de a fi demis, proiectul de lege conform căruia, magazinele mari din țară ar fi obligate să cumpere 50% din produsele pe care le comercializează de la producătorii autohtoni. Declarațiile au fost făcute de către deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, în cadrul unei întrevederi cu mai mulți agricultori. Maia Sandu a recunoscut că proiectul într-adevăr a fost restras, însă a explicat motivele acestei decizii.

Foto: UNIMEDIA

„Legea cu 50% produse alimentare autohtone și să limităm venitul supermarketurilor este deja al treilea an în Parlament. În prima lectură, a fost votată în 2018, apoi Candu a scos-o și când noi am venit la guvernare, timp de 5 luni, de fiecare dată puneam întrebarea: când votăm? Nu votăm că Uniunea Europeană, că sunt probleme, că nu știu ce. Și spre marea mea rușine, trebuie să spun, cu 2 săptămâni înainte de a fi demis Guvernul Blocului ACUM, ei au retras această lege din Parlament. Eu am făcut gălăgie, nu știam cine a retras această lege, credeam că Ion Chicu, apoi când am aflat, nu am mai făcut mare gălăgie, dar legea a fost retrasă de ei, de ai noștri”, a declarat Alexandr Slusari, în timpul unei întrevederi cu un grup de agricultori.

Maia Sandu recunoaște că Guvernul pe care l-a condus a retras proiectul de lege, dar explică din ce motiv s-a luat această decizie.

„Noi suntem petru promovarea producției agricole autohtone și nu doar agricole. Am demonstrat asta atunci când am reușit să convingem Uniunea Europeană să crească cotele de export pentru Republica Moldova și vom face asta și de acum încolo. Avem un plan concret cum să sporim competitivitatea producției agricole. Am discutat inclusiv cu reprezentanți ai rețelelor de magazine din țară, de ce nu cumpără mai multă producție autohtonă și am încercat să găsim niște soluții. Am retras acel proiect de lege pentru că trebuia îmbunătățit. Inclusiv anumite prevederi contraveneau angajamentelor internaționale și o asemenea lege ar fi fost abrogată ulterior. Am retras proiectul ca să îl îmbunătățim, dar din păcate, Guvernul a picat prea devreme, ca să putem să revenim cu o alternativă”, a precizat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă.


Pub