Epidemiologul-șef, despre intenția Guvernului de a nu mai acorda ajutor finaciar medicilor infectați cu Covid-19: „Am fost împotrivă la acest mecanism de la început”

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a fost împotriva acordării ajutorului de 16 mii de lei pentru personalul medical, chiar de la începutul inițiativei. Declarația a fost făcută de epidemiologul șef, Nicolae Furtună, în cadru lemisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Aceasta este opinia cetățeanului Furtună. Eu am fost din start împotriva la aceasta. Din stat noi nu am promovat protecția. Noi am promovat 16 mii la locul de muncă. Unele persoane au dat un respiro și s-au infectat. Am fost din start împotrivă pentru că noi nu am promovat protecția, ci banii. Oamenii care au lucrat pe segmentul infecțios s-au protejat. Cumva, aceste 16 mii au relaxat colegii noștri. Eu am fost inițial împotrivă la acest mecanism”, a declarat Nicolae Furtună.

Totodată, șeful ANSP a precizat că în prezent personalul medical se infectează cu Covid-19 din cauza supraoboselii.

„Chiar dacă noi am asigurat cu echipament medical necesar personalul medical, factorul de supraoboseală persistă, iar medicii se infectează mai ușor. De la începutul pandemiei noi nu am avut schimb de vahtă. Asta extenuează, asta face ca organismul să devină vulnerabil la infecții.

Lucrurile se întâmplă gradual, eșalonat, chiar dacă vorbim de protecție. Oamenii ajung la serviciu, nu toți pot să vină cu mașina personală. Mulți pmerg în transportul public, de acolo se pot infecta. Mulți se infectează nu la locul de muncă. Noi am difuzat numărul tutoror celor care s-au infectat. Aici trebuie să fim foarte atenți cum interpretăm datele”, a precizat Furtună.

Amintim că cadrele medicale ar putea să nu mai beneficieze de indemnizația unică de 16 mii de lei din partea statului, dacă se vor infecta cu SARS-CoV-2 în timpul acordării asistenței medicale. Abrogarea acestei prevederi a fost aprobată la 03 septembrie în Guvern și a fost înaintată Parlamentului pentru examinare.


Pub