Republica Moldova, pe locul 22 la nivel global după nivelul mortalității: „Comorbiditatea și Covid-19 sunt antagoniști; obezitatea – unul dintre factorii de risc”

Republica Moldova se află pe locul 22 la nivel mondial în privința morbidității provocate de Covid-19. Anunțul a fsot făcut de șeful ANSP, Niclae Furtună în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

Foto: UNIMEDIA

„La nivel global, după mortalitate totală, Republica Moldova este pe locul 22. Înaintea țării noastre sunt Belgia, Spania, Marea Britanie, Chile, Brazilia, Mexic, Franța, Olanda, Irlanda. Acolo sunt sisteme de sănătate pentru care noi trebuie mult să aspirăm. Speciliaștii din terapie intensivă chiar fac un miracol”, susține Nicolae Furtună.

Potrivit epidemiologului-șef, numărul mare de decese în țară se explică prin faptul că persoanele care au pierdut lupta cu noul coronavirus au avut cel puțin o comorbiditate.

„Comorbiditatea și Covid-19 sunt antagoniști. 99% au avut cel puțin o comorbiditate, 70% a avut două comorbidități. Cei cu sisteme de sănătate bine pusă la punct au multe decese. Printre comorbidități se numără patologia cardiovasculară și persoanele cu obezitate. În cazurile de decese provocate de Covid-19, 1/3 dintre persoane au grad diferit de obezitate. Persoane de la sate cu boli decompensate. Nu vreau să fiu judecat și să nu pară cinic. În toată lumea, Covidul a luat viața celor care și așa se chinuiau, oameni cu diverse boli în stadii terminale, a conchis Furtună.

Amintim că astăzi Republica Moldova a înregistrat alte 11 decese provocate de noul coronavirus. În total, avem 1074 de victime ale Covid-19.


Pub