Nicolae Furtună susține că amânarea scrutinului prezidențial nu ar fi o opțiune: „S-ar putea să nu scăpăm de Covid-19 nici după 1 ianuarie 2021. Habar nu am pe cât se poate de transferat alegerile”

Amânarea alegerilor prezidențiale nu e ar o opțiune, susține epidemiologul-șef, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova. În același timp, Nicolae Furtună precizează că, totuși, nu ar fi permis colectarea semnăturilor, întrucât contactul fizic cu persoanele este mai mare, iar în acest caz, și rata de infectare cu Covid-19 este mare, dar ar fi îndemnat candidații la scutinul prezidențial să utilizeze platformele alternative de informare pentru a se promova pentru alegerile din noiembrie 2020.

Foto: UNIMEDIA

Șeful ANSP, Nicolae Furtună susține că alegerile din acest an sunt un eveniment nefericit pentru Republica Moldova, deoarece acest subiect va fi intens utilizat de către candidații la președinție, iar interferența politicului cu pandemia nu este o alegere corectă.

„Implicarea politicului și alegerile din acest an este nenorocul cel mare în contextul Covid-19. Noi acuș o să intrăm în circ și în teatre și acuș toate platformele electorale o să fie axate pe Covid, cu acuzații, cu insinuări, cu înviuiri, ș.a.m.d. Eu vă spun lucrul ăsta astăzi în studio și veți fi martori câtă clounadă o să se facă la funcția pretinsă de președinte în asociere cu Covid-19. Este o decizie politică pe ca eu nu pot să mi-o asum în ceea ce privește scrutinul și riscul pentru transmiterea Covid-19 în acest scrutin care ne așteaptă”, a declarat Nicolae Furtună.

În același timp, Furtună menționează faptul că amânarea acestui scrutin nu este o opțiune, deoarece „este clar că până la 01 ianuarie noi de Covid-19 nu scăpăm și nu o să scăpăm de Covid-19 nici după 01 ianuarie și nu se cunoaște evoluția pentru anul viitor.” „S-ar putea anul viitor să avem o evoluție similară cu ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Habar nu am pe cât se poate de transferat alegerile. Chiar îmi vine greu. Acum, iar acuzații politice. Anulezi, ești cu ăsta, nu anulezi-ești cu celălalt”, mai spune epidemiologul-șef.

Nicolae Furtună a adus în calcul și riscurile acestui scrutin, care deja au început, având în vedere colectarea semnăturilor pentru candidați ce implică un grad sporit de contact fizic, venind în acest sens cu câteva idei.

„Riscurile acestui scrutin sunt multe. Pornind de la colectarea semnăturilor, pentru că se face prin contact direct cu persoana, pentru că trebuie să te apropii, trebuie să iei datele din buletin. Este risc pentru membrii Comisei Electorale sau secțiile de circumscripție care vor pregăti secțiile și este risc până în ziua scrutinului când vine cetățeanul la urnă. Eu mă uit ce se face în corturile astea unde se colectează semnăturile pentru candidați, 5-6 persoane, jumătate din ei fără măști, toți umblă cu pliante și-și laudă candidatul. Nu voi face trimitere la unul sau la altul, dar toți acești pași sunt cu risc, cu risc sporit pentru a transmite infecția. Dacă era punctul meu de vedere, eu interziceam aceste lucruri și poftim, utilizați televiziunea, resursele online, media, ca să vă promovați și să reducem la maxim posibil contactul fizic,” spune Furtună.

Ideea ca fiecare cetățean să vină la urna de vot cu stiloul personal nu ar fi soluția perfectă de neifectare cu Covid-19.

Oamenii pot să vină cu pixul de acasă. Acolo sunt membrii comisiei care se vor afla toată ziua în încăpere, care vor procesa toată ziua documente și vor avea buletine, care vor avea un contact cu populația de pe sectorul electoral. Nu este atât de simplu. Pixul de acasă și mănușile de acasă nu rezolvă toată problema. În jumătate de an de pandemie, toată lumea încă învață ce e Covid-19”, a conchis epidemiologul-șef Nicolae Furtună.


Pub