Principală  —  RECOMANDAT   —   Serviciicomunale.md – UN PORTAL PENTRU…

Serviciicomunale.md – UN PORTAL PENTRU TINE

Asociația ADEPT a lansat portalul www.serviciicomunale.md care oferă informații bazate pe date cantitative despre serviciile furnizate și încurajează o mai bună participare a cetățenilor în procesul de monitorizare a calității acestor servicii.

Decizia de a lansa această resursă informativă a fost luată în condițiile în care cetățenii cunosc prea puține despre drepturile lor la informații veridice despre calitatea serviciilor și despre costurile acestora.

Potrivit ADEPT, scopul proiectului este de a elabora şi promova mecanisme eficiente de măsurare a performanţei în furnizarea de servicii publice locale, astfel încât aplicarea constantă a acestor mecanisme să ducă la creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor prestate cetăţenilor. 

–-

CE SPUN AUTORITĂȚILE DESPRE CAPACITATEA CETĂȚENILOR DE A SE INFORMA?

Specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) ne-au confirmat că cetățenii continuă să se informeze din surse nesigure. În consecință, se înregistrează cazuri în care în facturi sunt insluse costuri excesive, iar consumatorii nu cunosc procedura legală de soluționare a acestor probleme.

CE TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDĂ CONSUMATORUL?

Potrivit ANRE, consumatorul trebuie să conteste la gestionarul fondului locativ facturile abuzive, iar persoanele responsabile trebuie să soluționeze cazurile în beneficiul consumatorilor onești, care achită corect și fără întârzieri facturile, dar și în detrimentul celor care fraudează.

Siteul serviciicomunale.md este util nu doar consumatorilor, ci și jurnaliștilor care pot descoperi aici informații comparative. Vadim Șterbate, jurnalist la Observatorul de Nord, afirmă că de pe acest site se pot informa nu doar cetățenii cu probleme legate de calitatea serviciilor sau de facturarea abuzivă, dar și cei care vor să cunoască mai bine activitățile autorităților publice locale, în special în perioadele electorale. „Aceste informații dezvăluie situația reală, astfel, cetățenii le arățâi autorităților nu vorbe, ci fapte”, spune Vadim Șterbate. 

ASOCIAȚIA ADEPT a lansat portalul www.serviciicomunale.md care oferă informații bazate pe date cantitative despre serviciile furnizate și încurajează o mai bună participare a cetățenilor în procesul de monitorizare a calității acestor servicii.

„Dezvoltarea democrației trebuie să meargă mână în mână cu calitatea vieții, a standardelor de viață în țara noastră, iar atunci când vorbim despre standarde de viață,  trebuie să avem în vedere calitatea serviciilor pe care le prestează administrația publică locală”, susține Igor Boțan, director executiv ADEPT.

În realizarea Proiectului ADEPT au fost implicați funcționari ai Cancelariei de Stat, parlamentari, ONG-uri de mediu, Congresul Autorităților Publice Locale, reprezentanți ai presei.

VREI SĂ FII MAI BINE INFORMAT? Accesează serviciicomunale.md

Acest produs a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii publice eficiente la nivel local” implementat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.