Ie Călătorie, proiectul care răscolește dorul și descoase simbolurile

Departe de casă ia devine nu doar un articol vestimentar tradițional, dar și un film al amintirilor, care trezește și calmează dorul. La acest lucru s-a gândit de nenumărate ori Dorina Baltag și Ana-Maria Eftodi, două verișoare stabilite de mai mulți ani în străinătate. 

În 2017 Dorina și Ana-Maria erau ambele în Regatul Țărilor de Jos și petreceau mult timp împreună. Atunci își aminteau de copilărie, despre călătorii și despre faptul că oriunde mergeau în geamantan neapărat aveau fiecare câte o ie. Ia reușea să deschidă multe uși interculturale și, mai ales, era mereu un prilej ca Dorina și Ana-Maria să le vorbească celor din jur despre Moldova.

„Cu trei ani în urmă, tot stând de povești cu Dorina visam la un proiect de suflet în care actrița principală să fie IA. Se pare că astrele nu s-au aliniat în favoarea noastră și am revenit la acea idee la începutul pandemiei”, povestește Ana-Maria, care recunoaște că prin acest proiect „Ie Călătorie” și-au propus să intersecteze tema tradiției și tema migrației și să le prezinte într-o altă formă. În timp ce Dorina aduna poveștile, Ana-Maria le ambala grafic într-o formă unică. 

„Am zis că ia e un brand oficial de țară și vrem să povestim poveștile oamenilor frumoși care le poartă. La început discutam cu prietenii, apoi cercul s-a extins”, completează Dorina. Magia istoriilor a început să le prindă și mai mult. La o discuție online cu o ceașcă de cafea au descoperit moldoveni împrăștiați prin lumea întreagă. „Nici nu ne-am gândit că putem ajunge atât de departe”, recunoaște Dorina.

50 de povești publicate

În aceste câteva luni de discuții, muncă și entuziasm, tinerele au reușit să adune peste 80 de istorii, dintre care 50 deja au fost publicate, iar celelalte își așteaptă cuminți rândul. Scopul proiectului este să adune 365 de istorii, câte una pentru fiecare zi, din cele mai diferite colțuri ale lumii: țări europene, Japonia, Africa de Sud și chiar… Insulele Fiji!

Dorina spune că o pasionează atât poveștile pe care le descoperă, cât și simbolurile de pe iile femeilor pe care le cunoaște în cadrul proiectului și care se împletesc armonios cu poveștile lor de viață. „Brațe în șolduri, miez de nucă, cocoșul, crucea, pomul vieții, șuvoiul, steaua, bobocul, soarele… Nu mă satur să descopăr tot mai multe simboluri de pe ie. Unele semne pot fi descifrate deodată, iar unele sunt ascunse, așa sunt și istoriile oamenilor. Dar ceea ce se repetă în fiecare istorie este dorul. Dorul de casă pe care noi îl înțelegem și interpretăm diferit, dar care nu lipsește niciodată”, constată Dorina Baltag.  

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.