7 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: Numărul persoanelor infectate a trecut de 40 mii

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

În anumite condiții, persoanele aflate în regim de autoizolare de 14 zile vor avea dreptul să părăsească teritoriul țării

Persoanele aflate în regim de autoizolare de 14 zile în Republica Moldova vor avea dreptul să părăsească teritoriul țării, dar în anumite condiții.  Prevederea a fost inclusă în Hotărârea nr.29 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 7 septembrie. Decizia se referă la persoanele care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă și necesită să călătorească din motive de sănătate și umanitare, cu prezentarea documentelor confirmative. De asemenea, Comisia a permis desfășurarea în aer liber a acțiunilor culturale, organizate de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema, acreditate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID – 19, aplicate la organizarea evenimentelor și acțiunilor culturale în aer liber.

Prezentator TV: credeam că nu ies din spital…viu…

Prezentatorul TV, Andrei Veleşcu, care s-a infectat de COVID-19, a povestit despre experiența prin care a trecut. Potrivt lui, la cea de-a 6-a zi de spital deja era conectat la aparat de oxigen, căci fără el, avea mari dificultăți de respirație… „ La a 8-zi de spital, i-am scris soției că va găsi la mine în telefon un bilețel în care am scris tot ceea ce trebuie ea să facă…eu credeam că nu ies din spital…viu…”, a scris el pe Facebook.

1809 doze de plasmă convalescentă au fost repartizate spitalelor din țară

În perioada 13 aprilie-03 septembrie, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a asigurat instituțiile medico-sanitare spitalicești, cu 1809 doze de plasmă convalescentă, utilizată în tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19, care se află în stare gravă și extrem de gravă. Peste 600 de doze au fost repartizate la Spitalul Clinic Republican, unde sunt internați cei mai mulți pacienți în stare gravă, care se tratează de COVID-19, atât din municipiul Chișinău, cât și din raioanele țării. Precizăm că plasma convalescentă conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, care provoacă infecția COVID-19.

5654 de pacienți se află în tratament la domiciliu

La momentul actual, în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie, se află 5654 de pacienți. În total, de pe 10 aprilie, când a fost introdus tratamentul la domiciliu, 10374 persoane au finalizat tratamentul cu vindecare, iar 1333 au fost internate în instituțiile spitalicești. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că pe parcursul săptămânii trecute, au avut loc repetat ședințe și instruiri cu medicii de familie privind aplicarea noilor prevederi ale Protocolului provizoriu COVID-19. Reamintim că, de pe data de 25 august, au fost introduse noi prevederi, potrivit cărora, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile.Externarea/excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor, se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.