14:30:18 28.03.2024
Stiri

A patra parte dintre persoanele infectate cu COVID-19 în R. Moldova s-au tratat ACASĂ: Câți pacienți au început tratamentul la domiciliu și au ajuns la spital

Actualitate 07.09.2020 17:59 Vizualizări1393 Autor: Ziarul National
A patra parte dintre persoanele infectate cu COVID-19 în R. Moldova s-au tratat ACASĂ: Câți pacienți au început tratamentul la domiciliu și au ajuns la spital


De pe 10 aprilie curent, când autoritățile au permis tratamentul la domiciliu pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19, 17 370 de persoane au început să se trateze acasă.

Dintre acestea, 10 374 de persoane sau a patra parte din numărul total al cazurilor confirmate în R. Moldova s-au vindecat administrându-și medicamentele la domiciliu, iar 1 333 au fost internate la spital drept urmare a agravării stării de sănătate.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pa moment, în tratament la domiciliu se află 5 654 de pacienți infectați cu noul coronavirus, sub monitorizarea medicului de familie.

Medicii de familie și asistenții medicali sunt implicați în prelevarea probelor biologice de la pacienți la domiciliu, precum și stabilirea tratamentului pentru aceștia, în funcție de rezultatul testelor.

Menționăm că, de pe 25 august curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a introdus noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19.

Astfel, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că, potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

Externarea sau excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și încă trei zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți:

-adulții internați cu forme grave COVID-19;

-copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală;

-copiii cu vârsta mai mică de 7 ani.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

De asemenea, au fost extinse categoriile de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:

-persoane cu vârsta egală sau mai mare de 65 de ani;

-copiii mai mari de 7 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md