20:30:38 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Șeful ANSP face prognoze sumbre: „Până la 1 ianuarie nu scăpăm de COVID, nici după”. Sistemul medical va resimti o povară enormă, odată cu apariția cazurilor de gripă

Actualitate 07.09.2020 19:54 Vizualizări1621 Autor: Ziarul National
VIDEO // Șeful ANSP face prognoze sumbre: „Până la 1 ianuarie nu scăpăm de COVID, nici după”. Sistemul medical va resimti o povară enormă, odată cu apariția cazurilor de gripă


Redeschiderea școlilor și grădinițelor, dar și alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent reprezintă un risc sporit pentru răspândirea pandemiei de COVID-19 în R. Moldova, afirmă șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună.

Temerea lui Furtună este că, după infectarea masivă a cadrelor medicale, poate să urmeze infectarea profesorilor. Cu toate acestea, nimeni nu știe cât va dura pandemia și nu poți opri procesul educațional timp de „trei ani”.

„Nu am nicio temere vizavi de cazurile de infecție printre copii. Temerea mea este riscul major de infectare a cadrelor didactice și un deficit și mai mare a dascălilor. (...) Asta e încă un îndemn și un argument în plus că suntem sortiți, că virusul este printre noi și trebuie să respectăm acele rigori din partea autorităților competente”, a declarat Nicolae Furtună în această seară la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Șeful ANSP regretă că anul 2020, când suntem loviți de pandemie, este și unul electoral în R. Moldova, mai ales că după orice eveniment din ultima jumătate de an au fost raportate cazuri de infecție.

„Noi în scurt timp o să intrăm în circ și în teatre și toate platformele electorale o să fie axate pe COVID, cu acuzații, insinuări, învinuiri... Decizia (de a organiza alegerile - n.r.) este politică pe care nu mi-o pot asuma în ceea ce privește transmiterea infecției în contextul scrutinului. Mie-mi este clar că până la 1 ianuarie noi nu scăpăm de COVID și nu o scăpăm nici după 1 ianuarie. Nu se cunoaște care o să fie evoluția pentru anul viitor. Am putea avea o evoluție similară cu ce se întâmplă acum. Habar nu am pe cât timp pot fi transferate alegerile. (...) Riscurile legate de scrutin sunt multe, începând de la colectarea semnăturilor prin contact direct, este risc pentru membrii secțiilor de votare și atunci când vor veni cetățenii la urne”, a afirmat Nicolae Furtună.

În opinia lui Furtună, trebuie redus la maximum posibil contactul între persoane, candidații având posibilitatea să se promoveze prin intermediul instituțiilor mass-media sau on-line.

Venirea alegătorilor cu pixul propriu și în mănuși la secțiile de vot ar fi o soluție, dar nu va „rezolva integral” problema, a adăugat responsabilul din domeniul sănătății publice.

În aceeași emisiune, Nicolae Furtună a declarat că R. Moldova dispune pe moment de circa 80 000 de teste pentru COVID-19, însă lucrurile se vor complica și sistemul medical va resimți o „povară”, atunci când vor apărea, odată cu răcirea timpului, gripa și infecțiile non-gripale, care vor necesita, la fel, testări de laborator.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md