Linkuri accesibilitate

Mai există o luptă cu virusul?


Aşadar, felul de a fi al moldovenilor ne-a adus în mod firesc la o situaţie tristă. Covid19 devine tot mai puternic în Moldova, avem câte 500-600 de infectări pe zi. Şi ar mai fi de reţinut numărul zilnic al morţilor. 16, 12, 10, 16. În alte părţi, de pildă, în Georgia, conducătorii şi populaţia au înţeles ce trebuie să facă şi numărul de infectări e foarte mic, într-atât de mic, încât te întrebi ce au oamenii aceia şi nu avem noi. Ei bine, moldovenilor multe le lipsesc, în primul rând, le lipseşte sentimentul apartenenţei la o societate. De aceea, Covid o să facă ravagii aici. Nu sunt medic, dar ştiu că vom avea şi mai multe infectări. Pur şi simplu, mă uit în jur şi văd cum se comportă moldovenii.

Dar ce strategie are statul RM în lupta cu virusul? E o întrebare retorică. Nu prea există nici o strategie. Lucrurile sunt lăsate în voia sorţii. Aşteptăm să vedem ce face virusul şi reacţionăm în măsura posibilităţilor. Despre respectarea normelor sanitare nici nu mai e cazul să discutăm. Fiecare face ce vrea. Omul cu masca sub bărbie a devenit un soi de simbol al magazinelor sau al troleibuzelor. Se organizează party-uri, petreceri cu dansuri şi mîncare bună. Nici măcar premierul Chicu nu poate să evite nunţile, deşi ne tot îndeamnă ritualic şi inutil să respectăm normele sanitare.

Economia trebuie să funcţioneze, fireşte. Vreau să fiu înţeles. Nu încerc să opresc economia. Vreau doar să fim un pic suedezi sau olandezi. Să ne pese un pic de concetăţeni, de rudele şi prietenii noştri. În Suedia economia nu s-a oprit, dar suedezii au fost mai responsabili, nu s-au sinchisit să poarte „botniţe” şi sunt acum într-o situaţie mult mai faină decât RM.

Mai e puţin şi vom avea 40 de mii de infectări. Mulţi fac mişto şi consideră că cifra asta e floare la ureche. Le spun acestor băieţi miştocari iată ce: cifra asta se va mări în zilele următoare, iar virusul ar putea să intre şi în ogrăzile în care tronează veselia, glumiţa stupidă şi pofighismul.

XS
SM
MD
LG