‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAutoritățile își fac griji pentru securitatea alimentară a țării

Autoritățile își fac griji pentru securitatea alimentară a țării

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Autoritățile își fac griji pentru securitatea alimentară a țării, în contextul secetei din acest an. Astfel, în prezent se pregătește un program de susținere a fermierilor, a declarat premierul Chicu. Mai mult decât atât, oficialul a menționat că unele prevederi ar putea fi puse în practică din această toamnă.

„Nu sunt precipitații. Deja faptul că roada din acest an este afectată e clar, din păcate. Dar lipsa de precipitații crează probleme mari și pentru anul viitor. Pentru că la sfârșitul lunii septembrie, agricultorii trebuie să semene grâul pentru anul viitor, iar când nu sunt precipitații de atâtea luni și prelucrarea terenului este complicată”, susține șeful cabinetului de miniștri.

„Guvernul pregătește un program pentru anul viitor astfel încât, să asigurăm securitatea alimentară a țării. Iar unele măsuri ar putea fi implementate începând cu toamna acestui an”, a mai adăugat Chicu.

Precizăm, că seceta care a început din septembrie anul trecut și a cauzat pagube enorme fermierilor.

Din cele 322 de mii de hectare semănate cu grâu în toamna anului trecut, 215 mii au fost afectate. Pe 140 de mii recolta a fost compromisă în proporţie de 60%. Astfel, producția de grâu din acest an va constitui aproximativ 600-660 mii de tone, cu cerere internă de 350 mii de tone, astfel că încă există potenţial de export.

Totodată, din 415 mii de hectare semănate cu grâu, orz, rapiţă, aproximativ 180 de mii au avut de suferit în proporţie de peste 60%, plus încă în jur 19 mii de hectare au fost complet distruse şi semănate deja primăvară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›