Iată că mişcările au şi început. Când? Normal că în august. Când se fac toate porcăriile (cele mai mari, desigur, ca şi atacurile raider, pentru că în rest se fac tot anul împrejur). Când deputaţii istoviţi de grija poporului ne trimit prin FB tot felul de selfie de pe plaje. Adică, luptătorii pentru binele nostru n-au formal nicio treabă.

Vă mai amintiţi scandalul cu neadmiterea BERD în majorarea cotei de participare a „Victoriabank”? Aţi uitat deja? Atunci vă amintesc. BERD este investitor strategic în R. Moldova care finanţează practic toate proiectele mari de infrastructură. Acesta deţine o cotă de 15% în banca moldovenească şi a exprimat intenţia să-şi majoreze participaţia până la pachetul de control. Ce fac autorităţile moldoveneşti? Pe de o parte, BNM îi permite majorarea cotei până la 100%. Şi totul e OK. Pe de altă parte, noul ministru al Economiei Bride introduce un amendament care nu permite această majorare. Desigur, în ultimul moment, fără consultări, după care Guvernul prin asumare de răspundere îl legiferează. Asta se cheamă şah moldovenesc. Când mergi cu două figuri concomitent. Cei care joacă cred că-s foarte ingenioşi. Doar că ceilalţi văd că e, de fapt, o porcărie ordinară. Aşa încât noul premier este pus în situaţia să se justifice şi să promită anularea amendamentului. Proiectul de lege respectiv e şi înregistrat. Doar că e august, cum am zis.

Între timp, BNM mai eliberează două permisiuni pentru majorarea capitalului. Una lui Nicolae Ciornîi pentru procurarea a 20% din acţiuni. Alta lui Vaja Djaşi pentru 50%+1 din acţiuni, care îi permite ulterior procurarea a 100%. Ambii sunt businessmeni cunoscuţi în Moldova. Ciornîi este fost vicepreşedinte Lukoil, iar în prezent proprietarul AMG-Holding cu multiple activităţi preponderent agricole. Este membru al consiliului „Moldova Agroindbank” şi acţionar al acesteia. Vaja Djaşi este proprietarul Trans-Oil Group care este monopolist la exportul cerealelor prin terminalul portului Giurgiuleşti şi uleiurilor (are în proprietate cel mai mare producător „Floarea-Soarelui”). Are şi o experienţă vastă în sectorul bancar – a fost în consiliul „Universalbank” (al lui Gorbunţov) care a falimentat, şi în consiliul „Victoriabank” (din partea acţionarului OTIV Prime Financial B.V. despre care s-a scris că aparţine lui Plahotniuc).

Până aici, toate bune şi frumoase. Şi de ce adică n-ar putea să participe la concurs de rând cu BERD şi cetăţenii noştri? Chit că nu-s cu nimic mai răi. Ş-apoi e concurenţă liberă la noi în ţară, nu-i aşa? Cine nu crede, să întrebe Consiliul Concurenţei care va confirma că e anume aşa şi nu altfel. Şi de ce oare vicepreşedintele BERD în scrisoarea adresată premierului interimar Natalia Gherman a numit decizia autorităţilor noastre una cinică şi deliberată? Şi de ce oare actualul premier Valeriu Streleţ a promis anularea amendamentului ministrului PD-st Bride? Se va anula şi totul va fi OK.

Doar că ne scapă un mic detaliu. E august. Urmează sărbătorile. Parlamentarii încă-s în vacanţă şi n-are cine anula amendamentul. Între timp, tranzacţia ar putea să se realizeze. Şi atunci nimeni nu va fi de vină. Nici BNM, nici Parlamentul, nici ministrul Economiei. Nimeni. Iar „Victoriabank” deja va efectua plăţile sociale prin carduri pentru Poşta Moldovei, care a preluat aceste plăţi de la BEM. Depozitele de la BEM (şi celelalte două bănci) între timp au migrat în proporţie de 80% spre alte două bănci. Aşa că istoria continuă.

Are nevoie R. Moldova de o bancă strategică investiţională cum este BERD? Întrebarea e retorică, iar răspunsul este evident. Doar că cei care au golit trei bănci şi continuă operaţiunile de destabilizare şi devalizare a sistemului bancar au cu totul alte interese…

Victor Ciobanu, editorial pentru Ziarul Naţional