image
Sursa foto: nytimes.com

Amante, lux și conturi secrete; Istoria celor 100 de milioane de dolari primiți de la saudiți de fostul rege al Spaniei

Pe 8 august 2008, în contul deschis special de regele Juan Carlos la o bancă din Elveția intră 100 de milioane de dolari. Un cadou din partea Ministerului de Finanțe al Arabiei Saudite, pe care justiția iberică încearcă să-l lege astăzi de realizarea liniei de tren rapid Mecca - Medina, atribuită unui consorțiu de firme din Spania.

Jurnaliștii elvețieni de la Tribune de Geneve au reușit să stabilească, cu ajutorul documentelor din dosar, ce a făcut monarhul cu această sumă uriașă.

Cadouri somptuoase, conturi secrete și amante întreținute cu sume exorbitante – acest cocktail exploziv a cauzat dizgrația lui Juan Carlos I, care s-a exilat la începutul lunii august în Emiratele Arabe Unite. Regele emerit lăsa în urmă un imens scandal cauzat de cele 100 de milioane de dolari (84 milioane de euro) primite în 2008 de la regele Arabiei Saudite, într-un cont la o bancă din Elveția.

Cu ajutorul documentelor din dosarul anchetei judiciare declanșate de procurorii elvețieni pentru spălare de bani, Jurnaliștii de la Tribune de Geneve au reușit să stabilească cum și pe ce au fost cheltuiți banii. Ancheta scoate la lumină opulența în care obișnuia să trăiască regele Spaniei și eforturile pe care acesta le depunea pentru ca poporul spaniol să nu afle, scrie libertatea.ro.

„Îmi imaginam că este vorba de un cadou de 5-10 milioane”

Pentru a înțelege cum 100 de milioane de dolari au ajuns să-l discrediteze pe cel care până nu demult era considerat un erou în Spania, trebuie să ne întoarcem în vara lui 2008. Dată la care Juan Carlos îl sună pe gestionarul averii sale din Geneva, prin intermediul societății Rhone Gestion, pentru a-l anunța că urmează să primească niște bani din Arabia Saudită. Nu spune suma. „I-am explicat că ar putea fi foarte delicat, ținând cont de statutul său”, a declarat gestionarul în fața procurorului elvețian Yves Bertossa, care conduce astăzi ancheta.

Citeşte întreaga ştire: Amante, lux și conturi secrete. Istoria celor 100 de milioane de dolari primiți de la saudiți de fostul rege al Spaniei, Juan Carlos: „Doamne, cât au fost de generoși”

Noutăţile partenerilor

comentarii: