Ochelarii de la Facebook ce îți dau „superputeri”. Cum ar funcționa gadgetul

Facebook își dezvoltă propriii ochelari AR de ceva vreme, iar un nou raport al cercetătorilor săi dezvăluie că dispozitivul ar putea avea tehnologie audio avansată, scrie Playtech.ro.

Foto: Playech.ro

Membrii echipei audio de cercetare Facebook Reality Labs (FRL) își detaliază munca pe două tehnologii, în special. Una dintre acestea, pe care echipa o numește „Perceptual Superpowers”, îți va permite să îmbunătățești anumite sunete și să reduci zgomotul de fundal în lumea reală. De exemplu, îți va oferi un mod clar de a auzi pe cineva care stă lângă tine într-un restaurant zgomotos.

Tehnologia poate face acest lucru folosind mai multe microfoane ale ochelarilor, pentru a capta sunete din jurul tău. Apoi, va lua act de mișcările capului și ale ochilor, pentru a-ți da seama de sunetele pe care vrei să le auzi de fapt și cele pe care vrei să le filtrezi. În timp ce cercetătorii nu dezvoltă în mod specific tehnologia pentru persoanele cu deficiențe de auz, ochelarii i-ar putea ajuta pe cei care ar prefera să nu folosească aparatele auditive în situații sociale.

Un pas important în tehnologia Facebook

Thomas Lunner, unul dintre cercetătorii care a lucrat și la primul aparat auditiv digital din lume, a declarat: „Punând persoanele cu deficiențe de auz la egalitate cu persoanele cu auz normal – așa le-am putea ajuta să devină mai implicate social. Acest lucru rezonează foarte bine cu misiunea Facebook, în sensul că pierderea auzului ține adesea oamenii departe de situațiile sociale”.

Echipa audio FRL Research dezvoltă, de asemenea, „Audio Presence”, care va recrea modul în care sunetele călătoresc și ricoșează în lumea reală pentru AR și VR. Ar face sunetul din ochelari să sune realist, de parcă asculți, de fapt, ce se întâmplă în jurul tău, în loc de ceva care vine de pe un dispozitiv.

Cercetătorii lucrează la mai multe elemente pentru ca acest lucru să se întâmple, inclusiv asigurându-se că volumul este diferit pentru fiecare ureche. De asemenea, speră să găsească o modalitate prin care sunetele să se schimbe în funcție de forma urechilor tale, așa cum se întâmplă în lumea reală. În cele din urmă, speranța este că tehnologia te poate face să uiți că ești la distanță atunci când vorbești la telefon sau ai un video call.

Iată un exemplu de funcționare a Audio Presence:

„Auzul uman este un simț uimitor care ne permite să ne conectăm prin limbajul vorbit și expresia muzicală. La FRL Research, explorăm noi tehnologii care vă pot extinde, proteja și îmbunătăți capacitatea de auz – oferindu-vă capacitatea de a vă crește concentrarea, permițându-vă, în același timp, să interacționați perfect cu oamenii și informațiile care vă interesează. În centrul acestei lucrări se află concentrarea pe construirea de hardware care este adânc înrădăcinată în percepția auditivă și sporită de cele mai recente dezvoltări în procesarea semnalului și inteligenței artificiale.” Tony Miller, team leader


Pub