Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opoziția anunță un nou protest…

Opoziția anunță un nou protest de amploare la Minsk. Sâmbătă, mii de femei au organizat manifestații în Belarus

Un marș al unității este anunțat astăzi în Belarus. Manifestația la care sunt așteptați sute de mii de oameni urmează să înceapă la ora 14. „Unul pentru toți și toți pentru unul” este sloganul protestului, iar organizatorii cheamă oamenii să se adune în centrul fiecărul oraș din Belarus.

Autoritățile au pornit deja pregătirile pentru manifestație. De dimineață au fost observați muncitori care îngrădeau Piața Independenței din centrul Minskului, astfel încât manifestanții să nu să se poată aduna în fața executivului belarus.

Sâmbătă, mii de femei din întregul Belarus au organizat un marș al solidarității, transmite Euroradio.fm. Peste 2000 de femei din Misnk au venit cu pancarde pe care erau scrise mesaje în adresa autorităților și au marșăluit pe străzile centrale ale orașului.

Între timp, protestele din Belarus, cele mai mari din istoria contemporană a țării continuă pentru a patra săptămână consecutiv. Oamenii sunt revoltați de modul cum s-au derulat alegerile și consideră că Alexandr Lukashenko a falsificat rezultatele scrutinului. Principalele solicitări ale opoziției sunt demisia imediată a șefului statului, eliberarea deținuților politici și organizarea de noi alegeri libere și independente.

De cealtă parte, Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani consideră că alegerile au avut loc fără mari încălcări și opoziția trebuie să accepte rezultatele acestora. Liderul de la Minsk acuză occidentul că stă în spatele manifestațiilor și spune că unica soluție de ieșire din criză este acceptarea rezultatelor și adoptarea unei noi constituții prin care să fie reduse împuternicirile președintelui.