Principală  —  IMPORTANTE   —   2 ani de la expulzarea…

2 ani de la expulzarea ilegală a profesorilor turci: 7 familii distruse, Moldova condamnată la CtEDO și un singur vinovat – Vasile Botnari

Astăzi se împlinesc exact 2 ani de când autoritățile Republicii Moldova au desfășurat o operațiune ilegală prin care 7 profesori turci de la liceul Orizont au fost reținuți și expulzați în Turcia în doar câteva ore. Cu totții au primit sentințe cu închisoarea și sunt încarcerați în închisorile turce. În urma lor, au rămas 7 familii distruse, iar între timp Moldova a fost condamnată la CtEDO și impusă să plătească despăgubiri de 175 de mii de Euro.

Pănă astăzi însă, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul vinovat, potrivit procurorului general, ar fi fostu șef al SIS. Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția, colaborează cu ancheta, iar dosarul său a fost trimis în judecată încă în februarie, iar de atunci, dacă e să analizăm agendele ședințelor, nu a avut loc nicio ședință pe acest dosar.

Vasile Botnari rămâne o persoană influentă în culoarele puterii. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că a devent consilierul președintelui Administrației de Stat a Drumurilor (ASD). Nu demult, în seara zilei de duminică, 3 mai, Deschide.MD, a publicat un filmuleț potrivit căruia, în ajunul ședinței Consiliului Politic al PDM, Dumitru Diacov, Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc dar și fostul director al SIS, Vasile Botnari au fost surprinși  la hotelul „Luna” din Chișinău la o întrevedere cu Alexandru Vâlcu, un personaj influent din anturajul lui Igor Dodon. Potrivit aceleiași surse, întrevederea dintre democrați și omul lui Dodon a durat mai multe ore.

La doi ani cazul este lăsat uitării. Autoritățile statului evită să vorbească la subiect, iar liceul Orizont, cel care a avut cel mai mult de suferit în urma operațiunii, a ignorat aniversarea tristă. Asta chiar dacă acum un an, posta pe pagina sa de facebook un mesaj emoționant.

„Șapte familii au fost distruse, au rămas 18 copii fără tată. Un act incredibil de insolent și monstruos. Cinci dintre ei au avut statut de solicitant de azil, care conform Convenției de la Geneva din 1951 trebuia să le acorde protecția statutului. Republica Moldova nu a trecut acest examen, nu am putut demonstra că suntem un stat de drept… 

Solicitanții de azil în mod arbitrar, dimineața au fost ridicați din case, din drumul spre lucru și duși direct la aeroport fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicații, fără acces la justiție….. și trimiși în Turcia cu un avion fără informații de rută, închiriat și achitat din banii publici…

Astfel, au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, convențiile internaționale. Ca să evităm repetarea acestor fenomene criminale în viitor, trebuie să cunoaștem cine și cum a procedat în acestă zi tristă din istoria contemporană a Moldovei”, este menționat în declarația publică a liceului „Orizont”.

Astăzi, despre eveniment au pomenit doar reprezentanții opoziției. Maia Sandu, care candidează la funcția de președinte, a scris pe pagina sa de facebook un mesaj în care îl acuză pe Igor Dodon de cele întâmplate atunci.

Șapte cetățeni turci, profesori la Liceul Orizont din Chișinău și Ceadîr-Lunfa au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scrie că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.

În aceeași zi, toți cei 7 cetățeni turci au fost trimiși cu un charter închiriat de la Air Moldova în Turcia unde ulterior, au fost judecți și condamnați la ani de închisoare.

Știrea a șocat profesorii, părinții și elevii instituțiilor care au cerut eliberare acestora. De asemenea, cazul a căpătat rezonanță internațională. 7 eurodeputați s-au declarat îngrijorați de reținerea acestora și a trimis o scrisoare oficială președintelui Igor Dodon și premierului de atunci, Pavel Filip.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului.

Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.

Prin operațiunea BMA și SIS din 6 septembrie 2018, calificată de ONG-urile care apără drepturile omului drept „expulzare camuflată”, au fost trimiși în Turcia: Riza Doğan, directorul filialei Durlești, Yasin Ozdil, responsabil de relațiile cu publicul în cadrul rețelei de licee, Hasan Karacaoglu, director adjunct, Müjdat Çelebi,  director financiar al companiei care gestiona liceele „Orizont” din R. Moldova, Feridun Tufekci, directorul filialei din Ceadîr-Lunga, Sertif Ayri, profesor de limba turcă la filiala din Bălți a Liceului „Orizont”, și Huseyin Bayraktar, profesor de limbă turcă.

Fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, este unicul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova. Declarația a fost făcută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a declarat că învinuitul și-a recunoscut vina. Dosarul în care fostul șef SIS este acuzat de abuz în serviciu a fost trimis în judecată.

Potrivit Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai ex-directorului SIS și directoarea Biroului de Migrație și Azil (BMA)– Olga Poalelungi au fost scoși de sub urmărire penală. Ieri, 4 februarie, Olga Poalelungi, a fost repusă în funcția de șefă la BMA.

Astfel, fostul director SIS, Vasile Botnari, va compărea pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu.

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că, procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Potrivit procurorilor, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal.

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar ieri – deferit justiției. 

La etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate.

Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: