Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Politica „infectă” a BNM. „Majorările…

Politica „infectă” a BNM. „Majorările vor afecta și capacitatea populației de a face achiziții, salariile vor fi înghețate și inflația va crește”

Banca Națională a Moldovei (BNM) continuă să înăsprească politica monetară în încercarea de a diminua ritmul de creştere a inflaţiei. Astfel, rata de bază a fost majorată cu încă 2.0 puncte procentuale, de la 17,5 la 19,5 la sută anual, iar a normelor rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti până la 35 la sută.
Înăsprirea politicii monetare va conduce la o nouă scumpire a creditelor bancare.

Potrivit BNM, în luna iulie 2015, ratele medii ale dobânzilor aplicate de bănci în moneda naţională la credite şi depozite au înregistrat o evoluţie ușor ascendentă. Astfel, rata medie anuală a dobînzii la portofoliul de credite acordate în moneda naţională s-a majorat cu 0.08 puncte procentuale faţă de luna anterioară, constituind 12.14 la sută. Rata medie a dobânzii pentru depozitele în lei s-a majorat cu 0.46 puncte procentuale comparativ cu iunie, înregistrînd nivelul de 11.03 la sută.

Conduita politicii monetare este afectată în continuare de complexitatea balanţei riscurilor, cu accentuarea riscurilor inflaţioniste. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai R. Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populației și al comerțului extern. Acest fapt poate influența ulterior evoluția inflației, iar escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.

Sergiu Gaibu, expert financiar-bancar, susține că această majorare a ratei este o măsură de politică monetară de scurtă durată, ce va stopa doar niște procese, dar nu va soluționa problema. „Noi intrăm iarăși într-o criză adâncă: se va repeta scenariul din anii 2008-2010.Numărul clienților de la bănci va scădea semnificativ. Majorările vor afecta și capacitatea populației de a face achiziții, salariile vor fi înghețate și inflația va crește. În anul 2016 va începe deteriorarea portofoliului de credite care va afecta, la rândul său, sistemul bancar și întreaga economie a țării. Unica măsură directă este intervenția pe piața valutară. Adică, menținerea cursului valutar la un nivel stabil. R. Moldova este o țară foarte mică, de aceea, cursul valutar determină evoluția prețurilor”, susține Sergiu Gaibu.

Expertul economic Viorel Chivriga este de părere că decizia BNM presupune probleme suplimentare în sectorul economic. „Mai ales pentru cei care sunt arborați anume la acest sistem de creditare, ceea ce duce și la un interes mai mic față de bănci. Este o situație alarmantă pentru toată comunitatea de afacere, dar și pentru societate. Recent, am cerut BNM-ului să îngăduiască cu implementarea unor astfel de măsuri; deoarece această majorare nu este cea mai bună soluție. De fapt, este un pas care va lovi simțitor în sistemul economic”, explică Viorel Chivriga.

Amintim că, luna trecută, BNM a majorat rata de bază cu 2 puncte procentuale, de la 15,5 la 17,5%.