/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Doi ani de la expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul Republicii Moldova: „Nimeni nu a fost pedepsit”

missing
06 septembrie 2020, ora 16:23

Astăzi se împlinesc doi ani de la expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit directorului adjunct al liceelor „Orizont”, Umit Oz, colegii săi încă mai sunt închiși și că nu se știe dacă în timpul apropiat se va schimba ceva.

Și unii politicieni și-au exprimat opinia referitor la evenimentele care au avut loc acum 2 ani. Aceștia menționează că nimeni nu a fost pedepsit.

„Doi ani în urmă, Serviciul de Informație şi Securitate, „conform legislației”, răpea ilegal, cum o fac doar bandiții, 7 profesori, care au fost livrați peste câteva ore lui Erdogan mai degrabă decât ai comanda o pizza. Calific asta ca una din cele mai mari crime ale regimului Plahotniuc-Dodon de atunci. Oameni nevinovați. Familii îndurerate. Copii rămaşi fără părinți”, a scris deputatul Dumitru Alaiba pe Facebook.

„Acum doi ani, 7 profesori au fost răpiți din casele lor de agenți ai statului și deportați spre a fi închiși în temnițele turcești. Nimeni nu a fost pedepsit. Dodon și Plahotniuc sunt vinovații principali ai deportării ilegale a celor 7 profesori. Din cauza lor, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pe acest caz. Despre ce valori ale familiei vorbește Dodon, când el a distrus 7 familii? Despre ce valori tradiționale, despre ce lege a ospitalității vorbește Dodon, când el a dat afară de pe pământul nostru 7 oameni care-și făceau meseria cu cinste și pe care-i găzduiam? Ca un laș, Dodon s-a spălat pe mâini de orice răspundere”, menționează Maia Sandu.

„Chinurile, la care sunt supuși profesorii turci în închisorile lui Recep Tayyip Erdoğan, prietenul socialiștilor moldoveni, precum și suferințele familiilor sunt pe conștiința oficialilor moldoveni. Mare rușine”, a menționat deputata Maria Ciobanu.

Totodată, Moldova va plăti câte 25 de mii de euro familiilor profesorilor turci extrădați din Republica Moldova. Suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 175.000 euro.

În faţa Curţii reclamanţii s-au plâns de violarea Articolului 5 § 1 din Convenţie, vizând detenţia ilegală şi Articolul 8 din Convenţie, vizând încălcarea drepturilor la respectul vieţii private şi de familie.

Amintim că, la 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram