Replici acide între Sturza și Filat: „Lasă lumea în pace. Nu ești tu de dat lecții de moralitate”. Filat: „Din Guvernul tău au rămas doar galoșii în memorie, iar în 2016 te-ai dus după periuța de dinți și încă o mai cauți”

Ping pong de replici pe facebook între fostul premier Ion Sturza și președintele reales al PLDM, Vlad Filat. Sturza îl sfătuiește pe Filat să renunțe la activitatea politică, deoarece din ea nu poți să „trăiești frumos”, iar să faci afaceri concomitent, deținând funcții publice importante, nu e credibil, întrucât „inevitabil încurci buzunarul public cu cel personal”. În replică, liderul PLDM a scris că aspirațiile de guru moldav ale lui Sturza „i-au deschis apetitul” să îi dea sfaturi. Vlad Filat l-a acuzat că a ales să fugă în România și să facă ”mici afaceri, mici șotii”, în timp ce acesta a ales să lupte și să-l învingă pe Voronin.

Foto: UNIMEDIA

„Dragă Vlad, zilele acestea am vizitat locurile unde mulți ani în urmă am discutat împreună asupra lansării tale în politică. Trebuie să recunosc că de la bun început am fost sceptic. Nu că nu aș recunoaște capacitățile tale organizaționale excepționale, abilitatea de a comunica și că iubești Moldova. Nu! Un lucru mă făcea să fiu reticent – dorința ta și a familiei tale de a „trăi frumos". Evident, nu este un păcat! Nu este un păcat, dacă acest trai frumos și îmbelșugat este rezultatul muncii și, de ce nu, a unui pic de noroc. Tu ai avut și una, și alta.

Dar... din activitatea politică nu poți să „trăiești frumos". Ți-am spus-o și ție, și multor altor oameni - nu poți să faci „afaceri" și, în același timp, să ocupi funcții publice importante. Nu e credibil. La un moment dat, inevitabil încurci buzunarul public cu cel personal. Atunci ești pierdut...

Tu nu mi-ai ascultat sfatul. Ai încurcat lucrurile. Le-ai încurcat cu o aroganță și trufie greu de imaginat. E de vină Plahotniuc, Șor&Co, familia care te-a trădat? Nu! Vina îți aparține în totalitate. Ai trădat așteptările unei țări întregi...Ai vrut si “blazon”...

Poți , trebuie să treci prin chinul fizic și psihic prin care ai fost osândit de soartă să treci. Nu poți să treci prin rușine! Ești un om tânăr. Ai capacități extraordinare. Două mâini și două picioare... Lasă lumea-n pace. Nu ești tu cel care să dai lecții de morală și să pui note de bună purtare (politic vorbind). Revină la matcă - mici afaceri, mici șotii..”, scris Ion Sturza pe pagina sa de Facebook, după apariția la o emisiune televizată a lui Vlad Filat.

Liderul proaspăt reales al PLDM a reacționat acid, începând postarea adresată lui Struza cu zicala că „prostul nu mai poate de grija altuia”.

„Aspirațiile de guru moldav ale bunului meu prieten Ion Sturza i-au deschis apetitul pentru pălăvrăgeală și s-a trezit ca de pe însoritele plaje grecești să-mi dea lecții și sfaturi pe care ar trebui să le urmez precum turcii pe Mahomed.

„Aș vrea să-i amintesc că spre deosebire de el, eu am dat țării acesteia o șansă, atât cât m-a dus mintea și sufletul, dar nu galoși în loc de salarii. În cei aproape patru ani cât am condus Guvernul, în Republica Moldova s-au întâmplat lucruri importante, spre deosebire de cele 9 luni în care ai fost tu la Guvern, din care au rămas în memoria colectivă doar ciubotele de cauciuc.

Este dreptul fiecăruia să aibă orice opțiune politică dar, parcă este totuși penibil ca la o vârstă respectabilă să devii vector proxi pentru un partid sau altul. Nu de alta dar, noi, prietenii tăi, cunoaștem, aș putea considera că o faci pe inocentul, mai ales că în 2016, te-ai pornit după periuța de dinți pe care încă o cauți”, a replicat Vlad Filat.

Acesta l-a mai acuzat pe Sturza că ar fi frustrat de unele „neîmpliniri politice” și că „a ales să fugă în România și să facă ”mici afaceri, mici șotii”, în loc să lupte pentru țară.

„Cunoscându-te foarte bine sunt convins că dacă mâine ți s-ar propune, de oricine, o funcție la Chișinău, ai accepta-o fără să clipești. Nu are sens să negi, știi bine că am dreptate. Referitor la moralitate îți recomand cu caldă amiciție să-ți amintești de INCON, răscumpărarea obligațiunilor de la Gazprom sau privatizarea Rompetrol de către kazahi (discuțiile pe care le-am avut cu Nazarbaev și fostul premier kazah au fost foarte interesante la acest subiect). Ar mai fi și altele de spus, dar probabil cu altă ocazie”, a scris Vilat.

Ion Sturza a fost premier la sfârșitul anilor 90, iar Vlad Filat a deținut funcția de ministru de Stat în cabinetul condus de acesta. Peste 10 ani de la demiterea Guvernului Sturza, Vlad Filat, care fondase Partidul Liberal Democrat din Moldova, a fost votat în funcția de prim-ministru.


Pub