Antreprenorii din Moldova, în căutarea finanțatorilor la Chișinău Demo Day

Antreprenorii sunt cei care au curajul să adopte inovații și să-și folosească în mod inteligent ideile, pentru a construi afaceri cu impact local, regional sau internațional. Iată de ce Proiectul TEKWILL – partener de încredere pentru antreprenorii din Moldova – dezvoltă o serie de acțiuni și evenimente de susținere a startup-urilor locale, prin oferirea accesului la programe de educație și expertiză profesională, finanțare, asistență pentru pilotarea ideilor de afaceri, conectarea la piețele globale și cooperarea cu programe similare. Un astfel de eveniment este și „Chișinău Demo Day” – o platformă specială prin care fondatorii startup-urilor sunt conectați în mod direct cu potențialii investitori – organizat în cadrul Startup Moldova „Creative Growth”. Acesta s-a desfășurat online, iar peste 17 mii de internauți au urmărit live prestația antreprenorilor. În deschiderea evenimentului a participat șeful Misiunii USAID Moldova, care, alături de Suedia, este unul dintre cei mai importanți susținători ai dezvoltării antreprenoriatului din țara noastră.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID: „Demo Day este despre creativitate, despre conectarea oamenilor talentați, despre parteneriate și idei. Mă bucură faptul că dezvoltarea tehnologiei progresează în Moldova și se extinde în diverse sfere ale business-ului. La acest eveniment, care aduce împreună membrii comunității de startup-uri, investitori și consumatori, am cunoscut echipe creative și cu idei inovatoare. Prin schimbul de experiență, feedback, idei de investiții și conexiuni de expertiză și experiență, construim împreună un ecosistem sănătos și vibrant al startup-urilor locale. Pe termen lung, aceasta presupune o economie prosperă, mai multe locuri de muncă și un viitor progresist pentru Moldova.”

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „Chișinău Demo Day pune în lumina reflectoarelor startup-urile din Moldova, pentru ca acestea să poată primi feedback real din partea investitorilor profesioniști. Ne dorim să oferim o experiență remarcabilă și suport tehnologic, dar și să contribuim la crearea unor conexiuni valoroase pentru antreprenori. În ultimii 5 ani, Tekwill, cu ajutorul USAID și al Suediei, a susținut mai mult de 600 de startup-uri și echipe, iar beneficiarii programelor noastre dedicate antreprenoriatului sunt cca 25 de mii de persoane. În acest an am lansat Programul național pentru susținerea antreprenoriatului IT din țară „Startup Moldova”, prin care ne dorim să creăm și mai multe oportunități pentru antreprenori, precum: acces la programe educaționale, infrastructură, consultanță, mentorat, oportunități de conectare la evenimente și competiții internaționale,  atragerea surselor de finanțare etc.”

Chișinău Demo Day – ediție specială dedicată investitorilor

Ediția curentă a fost specială și a fost creată pentru a oferi oportunități de conectare la finanțare pentru startup-urile locale. Astfel, cei patru investitori europeni participanți la eveniment vin din Marea Britanie, Polonia și Cehia, și au aflat direct din prima sursă despre produsele și tehnologiile pe care le dezvoltă antreprenorii noștri. 7 startup-uri din Moldova au avut posibilitatea să-și prezinte produsele membrilor comunității și potențialilor clienți, să colecteze feedback și sugestii, dar și să stabilească conexiuni cu alți membrii comunității autohtone de startup-uri. Echipele care caută finanțare și au participat la Chișinău Demo Day sunt:

  • Fagura – marketplace de credite din Moldova;
  • VoteMeApp – aplicație mobilă pentru votul online în cadrul organizațiilor profesionale;
  • Avogadro One Ltd. – platformă care funcționează în baza inteligenței artificiale pentru procesarea informațiilor;
  • Review – platformă de soluții pentru persoanele care au nevoie să călătorească peste hotare sau alte regiuni cu scopul de a beneficia de servicii medicale;
  • Babysitting Platform – platformă care conectează bonele de încredere cu familiile din cartier pentru servicii de babysitting spontane și pe termen scurt;
  • Life – platformă destinată degustărilor virtuale de vin;
  • AVO – aplicație mobilă pentru eficientizarea costurilor în roaming.

Lecții de învățat pentru fondatorii startup-urilor din Moldova

Potrivit finanțatorilor, pentru a putea convinge un investitor să le finanțeze afacerea,  startup-urile din Moldova trebuie să țină cont de mai multe aspecte:

  • Domeniul – investitorii se orientează către domenii cu potențial rapid de accelerare a businessului și le evită pe cele care sunt instabile;
  • Echipa – investitorii acordă atenție echipei și fondatorilor afacerii, întrucât urmăresc dacă sunt capabili să realizeze planul de afaceri;
  • Profitul și potențialul de creștere – antreprenorii trebuie să le demonstreze finanțatorilor că banii solicitați se vor întoarce cu profit. În plus, ei examinează și dacă afacerile au potențial de creștere, pentru ca pe viitor să poată obține profit mai mare cu suma investițiilor inițiale;
  • Analiza de piață – investitorii sunt mai dispuși să aloce finanțe companiilor care deja desfășoară activități, au un prototip de produs/serviciu și știu cu exactitate pe ce piață le vor comercializa. Prin cunoașterea acestor aspecte, investitorii pot ajuta startup-ul să ocupe un segment din piața-țintă.
  • Planul de afaceri și pitch-ul – fondatorul trebuie să își facă un plan de afaceri complex, pe care să fie capabil să-l explice în câteva cuvinte. El trebuie să explice exact necesitățile financiare și utilizarea fondurilor.

Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!

„Chișinău Demo Day” este parte a Programului național „Startup Moldova”, desfășurat în cadrul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.