image
Sursa foto: jurnal.md

Experți: Nu putem exclude amânarea alegerilor

Autoritățile deocamdată nu iau în calcul amânarea alegerilor din cauza pandemiei. Totuși o astfel de situație nu este totalmente exclusă. Declarații în acest sens au fost făcute de comentatorul politic Igor Boțan și sociologul Vadim Pistrinciuc, fost deputat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Am văzut declarația premierului Ion Chicu, a șefului statului, Igor Dodon, a partidelor politice. Toți spun că alegerile trebuie să aibă loc la 1 noiembrie. Ca acestea să fie amânate, e nevoie ca Parlamentul să declare stare de urgență în RM, altminteri nu e posibil. Prim-ministrul a declarat că nu are de gând să se adreseze către Parlament cu o astfel de solicitare și doar în contextul unui consens larg al partidelor ar face acest lucru”, a menționat Igor Boțan.

Potrivit expertului, mai multă claritate în această situație se va face odată cu primele declarații ale grupurilor de inițiativă, după ce vor desfășura procesul de colectare a semnăturilor. „Acestea vor vedea cât de predispuși sunt cetățenii să participe la această procedură. Totodatăvreau să atrag atenția că cele circa 2000 de birouri electorale sunt de obicei completate cu profesori. Vom vedea care va fi situația peste două săptămâni. Din păcate, deja sunt înregistrate cazuri de infectare a profesorilor”, a menționat expertul.

Potrivit lui Igor Boțan, situația ar putea fi influențată și de faptul că electoratul de bază a lui Igor Dodon sunt oamenii de vârsta a treea, acea categorie de oameni care sunt cei mai expuși riscului de contaminare „Nu este exclus ca această categorie, în special oamenii din orașe, să manifeste reticență. Din păcate cifrele de infectare continuă să crească”, a menționat comentatorul.

La rândul său, Vadim Pistrinciuc a declarat că nu crede că există în rândurile guvernării sau în anturajul președintelui Igor Dodon tentația de a amâna alegerile. „Nu ar fi în favoarea lui să folosească epidemia de Covid-19 ca pe un motiv politic. Ei măsoară temperatura în societate și știe că o parte a ei l-ar putea acuza de uzurpare a puterii. Dar din punct de vedere epidemiologic nu putem exclude această situație. Acum parcă ne-am deprins cu cifrele, dar ele sunt alarmante, din păcate, avem iar un record, de 632 de cazuri”, a spus Vadim Pistrinciuc.

În context el a menționat că nici semnalele pe care le transmite guvernarea în legătură cu măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei nu sunt dintre cele mai bune.

„Am tot pomenit de această masă de sărbătoare (nunta fiului premierului Ion Chicu n.red). Pentru o bună parte a populației ea nu înseamnă nimic altceva decât o capitulare în fața pandemiei”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Amintim că alegerile prezidențiale sunt programate pentru data de 1 noiembrie, curent. Până la momentul actual CEC a înregistrat șapte candidați pentru alegerile prezidențiale. Este vorba de Tudor Deliu, candidat desemnat de PLDM; Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”; Maia Sandu, candidat desemnat de PAS; Renato Usatâi candidatul desemnat de Partidul „Partidul Nostru”; Andrian Candu, candidat desemnat de partidul „Pro Moldova”; Octavian Țâcu, candidat desemnat de Partidul Unității Naționale și Dorin Chirtoacă, candidat desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: