(doc) Cadrele medicale ar putea să nu mai primească indemnizația de 16 mii de lei, dacă se vor infecta cu Covid-19 la locul de muncă. Vezi explicațiile Ministerului Finanțelor

Cadrele medicale ar putea să nu mai beneficieze de indemnizația unică de 16 mii de lei din partea statului, dacă se vor infecta cu SARS-CoV-2 în timpul acordării asistenței medicale. Abrogarea acestei prevederi a fost aprobată ieri în Guvern și a fost înaintată Parlamentului pentru examinare.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit proiectul, „Abrogarea art. VI din legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative este necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților”.

Ministerul Finanțelor precizează că pe parcursul a 4 luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătatea publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituiților cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condițiile de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției Covid-19 și majorat salariul personalului medical cu 30 % începând cu 1 septembrie curent.

În argumentele Ministerul Finanțelor se arată că măsurile întreprinse vor diminua riscul infectării, precum și vor compensa personalului medical efortul depus pentru prevenirea și tratarea infecției.

Modificările urmează să fie aprobate în Parlament.

Întregul proiect poate fi consultat aici.

Proiect / Sursa:gov.md


Pub