Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri prezidențiale/ Un pretendent căruia…

Alegeri prezidențiale Un pretendent căruia nu i-a fost înregistrat ieri grupul de inițiativă a depus încă o dată cerere la CEC

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, a depus vineri, 4 septembrie, repetat documentele pentru înregistrarea grupului de inițiativă în vederea susținerii acestuia la funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta intenționează să candideze independent.

Comisia Electorală Centrală urmează, în termen de trei zile, să verifice corectitudinea actelor depuse și să decidă asupra înregistrării sau refuzului de a înregistra grupul de inițiativă.

Perioada de depunere a cererilor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova se va încheia la 11 septembrie.

Joi, 3 septembrie, au fost înregistrate grupurile de inițiativă propuse de șapte candidați desemnați pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie –  Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA), iar cele ale lui Ion Costaș și Aleksandr Kalinin au fost respinse.

Despre intenția de a candida independent la prezidențiale a anunțat astăzi și Constantin Oboroc.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.