Pe banii noștri: Ultima noapte de nuntă, întâia zi de campanie 

Politicienii au început această săptămână la monumentul lui Mihai Eminescu, recitând poezii și au terminat-o la CEC, depunând cereri pentru a candida la funcția de președinte a Republicii Moldova, o funcție care îți asigură o echipă de filmare, fotograf și poate 10 bodyguarzi, anul următor, când urmează să meargă din nou la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor. Ion Chicu a scos din buzunar un medalion și a rostit către public: „Nuntă nu a fost, nu ați văzut dumneavoastră nicio nuntă. Închidem ochii și numărăm până la 10…”. 

Luni, 31 august 

Este ziua când prin fața monumentului lui Mihai Eminescu sunt depuse tone de flori de către politicieni, care demonstrează că știu și ei un poet și știu și o poezie de a unui poet. A lipsit însă la depunerile de flori un om, și anume Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova, care era căutat de toți pentru a oferi explicații despre ce fusese cu câteva zile înainte la o vinărie. În seara de 28 august, câțiva agenți de pază împiedicau accesul jurnaliștilor la o vinărie din Horodca, Ialoveni, unde gurile rele spuneau că avea loc nunta fiului lui Ion Chicu. Au fost sesizări la Procuratură, au fost comentarii acide pe rețelele de socializare, dar pentru că nimeni nu oprește gura lumii, Ion Chicu a decis să o ignore. Sperăm ca nu numai Eminescu o să-l judece. 

Marți, 1 septembrie

Prima zi de toamnă politică începe în forță. Pe la CEC încep să apară primele documente ale multor doritori de a obține cea mai importantă funcție din stat, cu care care să nu poți face nimic, dar te poți preface că ții situația sub control – funcția de președinte. Rând pe rând s-au înregistrat la strâns semnături Andrei Năstase, Tudor Deliu, Octavian Țîcu. Lista nu se oprește aici. Va continua cu Maia Sandu, Dorin Chirtoacă, Andrian Candu, cineva de la PD și cel care cel mai tare se rușinează să spună că vrea să candideze – Igor Dodon. Partidul Șor o va înainta pe Violeta Ivanov, iar PCRM l-ar putea scoate de la naftalină și lansa în cursă pe Vladimir Voronin. Acum să nu se plângă nimeni că nu are de unde alege. 

Tot luni a venit și o explicație de la Ion Chicu în privința evenimentului de pe 28 august. „A fost o simplă petrecere”. Chiar dacă această petrecere a avut mire, mireasă, invitați, drone, tamada și fotografi, a fost doar o petrecere. 

Miercuri, 2 septembrie  

Igor Dodon s-a expus și el în scandalul politic al săptămânii. Acesta spune că nunțile ar trebui permise în Moldova și că e o greșeală să le interzici. Dodon i-a spus lui Chicu că trebuia să dea live de la nuntă, ca să nu fie interpretări. Este o sugestie bună, în contextul în care recent președintele țării a devenit realizator de emisiune, iar ceea ce mai lipsește în tot peisajul mediatic este o nuntă a fiului prim-ministrului live. 

Joi, 3 septembrie 

În spațiul public a apărut o înregistrare făcută pe 7 iunie 2019, în care deputații PAS și PPDA, pe atunci blocul ACUM, se certau despre o alianță sau nu cu PSRM-ul. Înregistrarea a demonstrat PAS și PPDA, două partide care se cotonogesc în spațiul public cu fiecare ocazie, de fapt se cotonogesc și în privat, când nu sunt camere. 

Tot joi, Guvernul a adoptat un proiect de lege care presupunea să fie eliminate cele 16 mii de lei pentru medicii care au suferit de COVID. Decizia este evidentă, mai ales că s-a demonstrat deja științific că, cităm „Acest coronavirus poate trece prin noi și noi nici să nu observăm. Sunt studii deja făcute. E așa cum trece o gripă. Ai avut oleacă de probleme cu nasul, cu capul și ți-o trecut răceala prin tine și tu ai trecut coronavirus.”

Vineri, 4 septembrie

Igor Dodon a avut o întâlnire cu primarul capitalei, Ion Ceban. Cei doi au constatat că reparația unei străzi din capitală, deși banii îs adoptați de Consilierii Municipal, licitația este făcută de primărie, iar lucrările sunt făcute de o companie privată, de fapt, se datorează președintelui. Gurile rele spun că dacă te uiți atent la imaginile filmate cu drona și publicate pe site-ul primăriei, de fapt, îl poți observa pe Igor Dodon la o lopată, scoțând borduri și pavaj pentru a le depozita în siguranță la Președinție. 

Tot președintele Igor Dodon a semnat un decret care îl numește în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău pe Vladislav Clima, cel care în 2018 a anulat alegerile locale din Chișinău, câștigate atunci de Andrei Năstase. Ciudat, și clima în Chișinău s-a schimbat, iar spre sfârșit de săptămână se răcește un pic, cam ca și situația cu justiția din Moldova. 

Între timp, în Moldova

De la începutul lunii septembrie, țara noastră a înregistrat 2000 de cazuri noi de COVID-19. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, primele 2000 de cazuri a fost atins la mijlocul lunii aprilie 2020. Atunci în Moldova era Cod Roșu, stare de urgență în medicină și Stare de Urgență în țară. 

La nivel european, țara noastră este a 6-a țară ca nivel al cazurilor înregistrate raportate la 1 milion de populație, în urma San Marino, Andora, Vatican, Luxemburg și Spania. În Moldova, în această săptămână bilanțul total al pandemiei COVID-10 a trecut de 1000 de decese. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.