4 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 534 cazuri noi de infectare. Șapte sunt de import

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

534 cazuri noi de infectare. Șapte sunt de import

534 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul cazurilor noi, 7 cazuri sunt de import – Turcia-4, România-2 și un caz Ucraina. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2572 teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 38 906 cazuri.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că alți 23 de lucrători medicali s-au infectat.

Alte 424 persoane au fost vindecate și externate. În total, 27 441 persoane au fost vindecate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor zece decese provocate de COVID-19.

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost activate paturi suplimentare

La IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost activate paturi suplimentare pentru pacienții în stare gravă, confirmați cu COVID-19. Potrivit instituției, noile Secții COVID-19 sunt amplasate în blocul 4 al edificiului principal al spitalului, fiind separat epidemiologic de blocul 3. Departamentul COVID-19 își desfășoară activitatea în 5 secții curative. În acest context, au fost reorganizate o parte a secțiilor Endocrinologie, ORL, Chirurgia hepato-bilio-pancreatică, Chirurgia Generală și Chirurgia Vasculară. Totodată, au fost reorganizate și o parte a secțiilor Urologie și Oftalmologie în ”Zone de Oficii” pentru asigurarea protecției personalului medical și asigurarea cu spații pentru efectuarea activităților de perfectare a documentației medicale.

Lucrătorii medicali, infectați cu COVID-19, ar putea să rămână fără indemnizațiile unice de 16000 lei

Lucrătorii medicali care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă ar putea să fie lipsiți de indemnizația unică de 16000 lei. Aceasta după ce. la ultima ședință, Guvernul a decis abrogarea articolului VI din Legea nr.69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Articolul prevedea acordarea indemnizației unice de 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă. În nota explicativă a proiectului se arată că în patru luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost asigurată dotarea instituțiilor cu dezinfectanți și mănuși și a fost instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate. Modificările propuse au fost semnalate de fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco, care a criticat proiectul. Astăzi, președintele Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, că PSRM nu va susține în Parlament modificarile propuse.

356 concentratoare de oxigen, au fost livrate de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății

Concentratoarele de oxigen, indispensabile în terapia cu oxigen a pacienților diagnosticați cu COVID-19, au fost livrate în Republica Moldova. Echipamentul medical a ajuns în țară grație sprijinului financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Cele 356 de concentratoare de oxigen au fost repartizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în funcție de disponibilitatea echipamentului și necesitățile stringente ale fiecărei instituții spitalicești din țară. Distribuția a început imediat la sosirea camionului în Chișinău. Valoarea acestora este de 253.000 euro.

Autoritățile îndeamnă agenții economici să respecte măsurile de prevenire a infecției. Crește numărul încălcărilor

Autoritățile vin cu un îndemn pentru toți cetățenii și agenții economici, să respecte măsurile de protecție în sănătate publică, fiind ]nregistrate tot mai multe ]nc[lc[ri. În perioada 26 august-03 septembrie, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au verificat 39 de obiective, printre care frizerii, farmacii, instituții medicale, unități de comerț și de producere/industrie. Au fost întocmite 5 procese verbale privind depistarea neconformităților. Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au verificat 172 de unități comerciale, printre care magazine alimentare, farmacii veterinare, depozite, unități de procesare și de alimentație publică, fiind depistate 16 neconformități. Totodată, au fost inspectate 35 piețe agro-alimentare, drept urmare fiind întocmite 20 procese verbale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.