(foto) Înconjurul Moldovei pentru o cauză nobilă. Istoria tânărului care și-a propus să înregistreze un nou record

20200829_195105

Petru Ciobanu are 28 de ani, face ultimii pași pentru a obține diploma de masterat la o universitate din Bruxelles, iar de curând s-a reîntors acasă, în Moldova. A decis să rămână aici și să contribuie la bunăstarea familiei și a comunității, sperând că va reuși să facă acest lucru fără ca să emigreze. Și pentru că iubește să exploreze țara, și-a propus să o descopere alergând. Petru va porni într-o cursă care va dura 14 zile. În acest mod, va reuși să înregistreze și un nou record în Moldova. Cel mai important lucru este faptul că Petru are o cauză nobilă în spate – să ajute o familie să colecteze bani pentru tratamentul copilului.

Pasiunea lui Petru față de sport a început acum șase ani. Mai întâi, cursuri de luptă K-1, apoi frecventarea sălii de sport regulat. După aceasta, a încercat înotul, iar destinația finală a fost alergatul.

Pasiunea față de alergat

„În iulie 2018, am mers la Bruxelles, Belgia pentru începutul anului universitar. Anume acolo am început cu încetul să descopăr pasiunea mea pentru alergat. La câteva zile după ce am ajuns, într-o seară foarte călduroasă de iulie, mi-am spus că o să ies afară și pur și simplu o să încep a alerga cât o să pot. Așa am alergat jumătate de maraton 21,2 kilometri. Am rămas surprins de cât de fericit și liniștit (psihologic) mă simțeam după aceasta, așa că am transformat alergatul într-o rutină. Am început să alerg în fiecare zi sau uneori peste o zi – câte opt kilometri. Mai apoi, am dezvoltat un întreg sistem de exerciții bodyweight – alergare, flotări, așezări, ridicări la bară și menținerea în poziția «scândură» prin care mi-am întărit corpul din cât mai multe perspective fizice”, ne povestește Petru.

Tânărul este foarte activ și-i place să exploreze necunoscutul. Ideea de a alerga în jurul Moldovei o are de mai mult timp. Inițial, a vrut să alerge de la nord la sud sau invers, dar traseul i-a părut prea simplu. Așa că, a decis să o înconjoare.

Un record și un caz nobil

„Tot jonglam constant dacă să o fac sau nu, dar ideea asta nu mi-a dat pace până nu a devenit o realitate. Și apoi am decis să o fac, să o planific cât mai bine și, dacă totuși o voi face, să încerc să susțin și să popularizez și un caz de caritate în acest mod.”

Dacă îi va reuși să parcurgă traseul propus, tânărul va înregistra și un nou record în Moldova.

Petru va porni la drum în data de 14 septembrie, iar până atunci se pregătește intensiv de cursă.

„La momentul de față, sunt într-un ciclu de antrenament de 21 de kilometri de alergat zilnic, pentru ca sa mă pregătesc cât mai bine de senzația pe care o voi avea când voi alerga câte 90 de kilometri zilnic, în timpul cursei. Logistic, mă pregătesc prin alcătuirea traseului și prin cizelarea cât mai bună a alimentației mele, a hidratării a vitaminelor și a regimului de alergare și somn/odihnă. Toate astea sunt importante piese pentru ceea ce vreau să fac, deci încerc să acord maximum de atenție la toate aceste componente.”

14 zile în jurul Moldovei

Conform estimărilor făcute de tânăr, durata alergării va fi de 14 zile, iar distanța zilnică pe care și-o propune să o parcurgă este de aproximativ 90 de kilometri în 10 ore, cu pauze calculate.

„Voi alerga cât mai aproape de limitele terestre ale Republicii Moldova: pe drumuri naționale/republicane/locale. Voi începe de la vama Albița și voi alerga spre nord, spre Briceni, apoi Soroca, apoi regiunea transnistreană (încă nu sunt sigur, vedem dacă nu vor fi probleme), apoi Ștefan Voda, Basarabeasca, Giurgiulești și înapoi spre Albița. Eventual, planific să alerg înapoi spre Chișinău de la Albița, dar detaliul acesta încă îl calculez.”

De-a lungul traseului tânărul va fi însoțit de prietenul său Sorin Becciu. Acesta va merge cu mașina și va fi principalul său ajotor logistic de-a lungul călătoriei.

După cum vă spunea la început, în spatele acestei curse se află o cauză nobilă. Este vorba despre o familie care are nevoie de bani pentru tratamentul copilului.

#savealexa

„După cum am menționat anterior, am decis că dacă voi face alergarea – să încerc să susțin și să popularizez și un caz de caritate în acest mod. Astfel, am ajuns să aflu de cazul Alexandrei Stavilă și de încercarea contra cronometru a familiei și comunității de a aduna resurse pentru a o salva. Alexandra suferă de o boală foarte grea – amiotrofie spinală de tip I –, boală care necesită un tratament foarte costisitor prin aplicarea celui mai scump vaccin din lume – Zolgesma. Acesta costă aproximativ 2 125 000 de dolari, o sumă imposibil de adunat doar de către părinții Alexei. Vaccinul trebuie administrat numaidecât până la vârsta de doi ani pentru a fi efectiv. În plus, copilașii care suferă de aceeași maladie ca Alexandra rareori ajung să trăiască mai mult de doi ani. De aceea, eu voi reprezenta cazul lor de caritate în încercarea asta de record, pentru ca să reușim poate mai operativ să colectăm fonduri pentru a o salva pe Alexandra în timp cât mai scurt. Voi face asta prin popularizarea evenimentului până la cursă și de-a lungul ei prin intermediul mediei sociale, cât și mass-media, TV, Internet și alte surse. Sper să reușim cu toții să colectăm suma în timp util.”

Iată conturile comune campania #savealexa + Înconjurul Moldovei prin Alergare.

Cont în MDL:
# banca beneficiară: BC „Moldinconbank” S.A., cod: MOLDMD2X;
# beneficiar: BC „Moldinconbank” S.A., IDNO: 1002600028096;
# IBAN: MD94ML000000000002805525;
# destinația plății: MD26ML000002259A03258001, Petru Ciobanu.

Cont în USD:
# banca corespondentă: Belinvestbank, Minsk, Belarus, SWIFT: BLBBBY2X;
# banca beneficiară: BC „Moldinconbank” S.A., SWIFT: MOLDMD2X;
# numele beneficiarului: Petru Ciobanu;
# IBAN Beneficiar: MD26ML000002259A03258001, Petru Ciobanu.

Cont în EUR:
# banca corespondentă: Landesbank Baden Wurttemberg, Stuttgart, SWIFT: SOLADESTXXX;
# banca beneficiară: BC „Moldinconbank” S.A., SWIFT: MOLDMD2X;
# numele beneficiarului: Petru Ciobanu;
# IBAN beneficiar: MD26ML000002259A03258001, Petru Ciobanu.

Revolut:
# nume: Petru Ciobanu;
# ID: petruxzz;
# telefon: +32485569446.

PayPal:
# e-mail: [email protected];
# cont; ING Belgium;
# titular: Petru Ciobanu;
# EUR: BE17 3771 0036 4321;
# SWIFT: BBRUBEBB.

„Toate fondurile care se vor strânge în conturile deschise de mine sau care sunt în numele meu vor merge în proporție de 95 % pentru cazul Alexandrei și pentru încercarea de a o salva în timp util. 5 % vor fi folosite pentru compensarea de cheltuieli asociate cu alergarea și oricare urmări ulterioare. Toate deciziile, inclusiv acordul reprezentării acestui caz le-am coordonat împreună cu părinții Alexei”, ne explică Petru.

Echipa #diez îi urează mult succes și putere pentru cursa ce urmează!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente