Prezidențiale 2020: Pe cine văd moldovenii în funcția de viitor șef al statului

Aproape 36 la sută dintre moldoveni cred că alegerile prezidențiale din toamnă vor fi câștigate de actualul șef al statului Igor Dodon. Alți 27,5% susțin că victoria va fi de partea liderei PAS, Maia Sandu. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj realizat de compania de cercetare și consultanță politică „Intellect Group”, în parteneriat cu Asociația Obștească „Spero”.

Potrivit rezultatelor sondajului, alți 8,5 la sută din respondenți consideră că liderul Partidului Șor, Ilan Șor, va câștiga scrutinul prezidențial, asta chiar dacă el nu își poate înainta candidatura, cel puțin dintr-un motiv, nu are vârsta de minim 40 de ani.

Totodată, 7,5% dintre respondenți se arată încrezători că Renato Usatîi va fi viitorul președinte al Republicii Moldova, iar alți 3,5% cred că în fotoliul de șef al statului va reveni Vladimir Voronin.

Doar 1,2% dintre cei intervievați cred în șansele liderului Platformei DA, Andrei Năstase, de a câștiga scrutinul prezidențial, iar 1% consideră că va câștiga președintele PD, Pavel Filip.

Alți 0,2 la sută cred că va câștiga actualul premier, Ion Chicu, iar 0,1% consideră că victoria va reveni unui alt candidat decât cei menționați anterior.

În același timp, 14,7% dintre respondenți nu au știut să ofere un răspuns la întrebare.

La întrebarea despre intenția de vot/antivot la alegerile prezidențiale, respondenții au răspuns după cum urmează în tabelul de mai jos:

Intenția de vot la alegerile prezidențiale / Sursa:captură foto

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.233 persoane din 77 de localități, în perioada 24 august - 2 septembrie 2020. Marja de eroare este de circa 3%.


Pub