Șapte din cele nouă grupuri de inițiativă pentru susținerea candidatului la prezidențiale care au depus actele la CEC, aprobate. Cererile căror grupuri au fost respinse

Comisia Electorală Centrală a aprobat 7 din cele 9 cereri de constituire a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidatului la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, în cadrul ședinței de astăzi, 3 septembrie.

Foto: UNIMEDIA

Este vorba despre Tudor Deliu, candidat desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Renato Usatîi, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Maia Sandu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Andrian Candu, candidat desemnat de Partidul Politic „PRO MOLDOVA”, Octavian Țîcu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, candidat desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Cererile de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova Alexandr Kalinin și Ion Costaș, desemnați de adunarea cetățenilor, au fost respinse, pe motiv că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă nu au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens.Conform prevederilor Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot.

Tot astăzi, CEC a eliberat membrilor grupurilor de inițiativă legitimații și liste de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până la data de 1 octombrie 2020, în conformitate cu prevederile art. 42 și 102 din Codul electoral și ale capitolului III din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 113 din 18 august 2016.

Până în acest moment, au fost înregistrați la CEC pentru a obține dreptul de a colecta semnături candidatul PLDM, Tudor Deliu, candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, candidata PAS, Maia Sandu, candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, candidatul PUN, Octavian Țîcu, candidatul Blocului UNIREA (Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” şi Partidul Politic „UNIUNEA SALVAŢI BASARABIA”), Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin și candidatul Pro Moldova Andrian Candu.

Amintim că data desfășurării alegerilor prezidențiale a fost stabilită pentru 1 noiembrie 2020, iar procesul de colectare a semnăturilor va demara în luna septembrie.


Pub