Andrei Năstase: Am reușit redeschiderea a două gimnazii la Nisporeni, închise cu voturile majorității Pro-Moldova și cu suportul tacit al foștilor noștri parteneri din blocul ACUM

Andrei Năstase a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că Platforma DA la Nisporeni, „după câteva luni de eforturi”, a reușit redeschiderea a două gimnazii, închise cu voturile majorității Pro-Moldova și „cu suportul tacit al foștilor noștri parteneri din blocul ACUM”.

Foto: UNIMEDIA

„La 21 mai curent, Consiliul Raional Nisporeni a decis cu votul a 19 consilieri Pro Moldova reorganizarea gimnaziului satului Ciutești si cu votul a 21 de consilieri închiderea gimnaziului Vulcănești. Eforturile noastre au vizat o gamă de instrumente pe care am reușit să le utilizăm cu maximă eficiență pentru a impune majoritatea iresponsabilă din consiliu să abroge aceste decizii. Suntem recunoscători comunităților și consiliilor locale, organizațiilor neguvernamentale, pentru reacțiile prompte și acțiunile întreprinse în sprijinirea acestor demersuri.

Țin să subliniez, că tentativa noastră de a convoca ședința extraordinară a consiliului raional Nisporeni a fost obstrucționată îndelung de colegii din PAS. Absurditatea situației constă și în faptul că primarul localității Ciutești este membru PAS, iar unii consilieri raionali ai acestui partid au insistat pe închiderea acestui gimnaziu. Urmare a eșecului privind convocarea ședinței extraordinare a consiliului colegii noștri au făcut o cerere în contenciosul administrativ, prin care au cerut anularea deciziei de reorganizare a gimnaziului Ciutești, pe motiv de incompatibilitate a trei consilieri care au votat această decizie. Constrânși de legislație și sub presiunea comunităților locale din Ciutești și Vulcănești, consiliul raional Nisporeni a decis la 2 septembrie abrogarea acestor decizii, iar ambele școli au fost redeschise”, a declarat Andrei Năstase.

Platforma DA susține că aceste cazuri de la Nisporeni nu sunt singulare.

„Urmare a acestei situații cerem Ministerului Educației instituirea unui moratoriu național pe închiderea unităților școlare pe durata perioadei pandemice. Utilizarea tuturor spațiilor școlare pentru a garanta un mediu sanitar adecvat și sigur pentru elevi și profesori pe durata pandemiei. Revederea metodelor de calcul a bugetelor pentru instituțiile de învățământ și neadmiterea creării deficitelor artificiale, sau a excedentelor bugetare pentru liceele mari, cu potențial mare de absorbție”, a mai spus Năstase.

Atât PAS, cât și Ministerul Educației nu au venit, deocamdată cu reacții.


Pub