(video) Lukaşenko dă asigurări, în prezenţa premierului rus, că deţine dovada unei „falsificări” a otrăvirii lui Navalnîi de către Occident

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko dă asigurări că deţine proba care arată că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost „falsificată” de către occidentali cu scopul de a descuraja Moscova să intervină în Belarus, unde o puternică contestare zguduie ţara, relatează AFP, citată de News.ro.

Foto: tellerreport.com

Lukașenko formulează aceste acuzaţii joi, la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a anunţat că Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin în comă după ce s-a simţit rău într-un avion în Siberia, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic „de tip noviciok”.

Occidentul a exercitat presiuni asupra Moscovei să prezinte explicaţii, iar Kremlinul a dat asigurări că nu vede „niciun motiv” ca statul rus să fie acuzat şi a îndemnat să nu se tragă „concluzii pripite” cu privire la otrăvirea principalului adversar politic al lui Vladimir Putin.

Lukaşenko l-a primit joi, la Minsk, pe premierul rus Mihail Mişustin.

El a dat asigurări că serviciile belaruse de informaţii au „interceptat” un apel telefonic între Varşovia şi Berlin care dovedeşte că acest caz al lui Aleksei Navalnîi este o „falsificare”.

„Nu a existat nicio otrăvire a lui Navalnîi”, a tunat preşedintele belarus în faţa premierului rus Mihail Mişustin, care a rămas impasibil.

„Ei au făcut-o şi, citez, pentru a-l descuraja pe Putin să-şi bage nasul în afacerile Belarusului”, a continuat Lukaşenko.

Fără să prezinte alte detalii, el a anunţat că va transmite transcrierea acestui apel telefonic serviciilor ruse de securitate (FSB).

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, dintre care pe ultimii 26 ia petrecut la conducerea Belarusului, este vizat de o contestare fără precedent a realegerii sale în alegerile prezidenţiale de la 9 august, pe care opoziția belarusă le denunţă drept „frauduloase”.

El refuză să discute cu criticii săi şi se bucură de susţinerea Rusiei, principalul aliat şi partener economic al Minskului, în timp ce europenii resping rezultatul alegerilor prezidenţiale şi pregătesc sancţiuni pe care să le impună unor oficiali belaruşi de rang înalt.

Mâna dreaptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov, a respins drept ridicole acuzaţiile lui Lukaşenko.


Pub