Tancuri și militari americani vor staţiona două luni în Lituania, aproape de frontiera cu Belarus

Trupe şi tancuri americane vor ajunge în Lituania mâine pentru o misiune de două luni în apropierea frontierei cu Belarus. Totuși, guvernul de la Vilnius spune că acesta nu este un mesaj îndreptat către statul vecin susţinut de Rusia, unde protestele continuă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Foto: Andrius Sytas/REUTERS

Într-un anunţ făcut miercuri seară, Lituania, statul membru NATO, a anunţat că trupe americane vor fi mutate din Polonia pentru exerciţii militare planificate anterior. Acestea sunt „de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva niciunui vecin, inclusiv Belarus”, au precizat autorităţile de la Vilnius.

Totuşi, trupele americane sosesc mai devreme şi rămân mai mult timp decât anunţase guvernul înainte de izbucnirea protestelor din Belarus, după alegerile din 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko a rămas la putere pentru încă un mandat.

Lukaşenko a negat acuzaţiile opoziţiei din Belarus şi ale ţărilor occidentale potrivit cărora votul a fost trucat şi a rezistat revendicărilor protestatarilor de a se retrage. El a acuzat NATO că masează trupe în apropierea frontierei cu Belarus, ceea ce Alianţa a infirmat, şi a spus că va cere ajutor militar Rusiei dacă va fi necesar.

Misiunea din Lituania, care va începe vineri şi va continua până în noiembrie, include 500 de militari americani şi 40 de vehicule, precum tancuri Abrams şi transportoare blindate de trupe Bradley, a spus un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.


Pub