image
Sursa foto: digi24.ro

Raport al Pentagonului: China își va dubla numărul de focoase nucleare; Reacție dură a Beijingului

China îşi va dubla numărul de focoase nucleare în următorul deceniu și va trece de 400 de bucăți avertizează Petagonul. Beijingul reacționează spunând că informațiile sunt false.

Potrivit raportului, China va fi capabilă să efectueze atacuri nucleare de pe uscat, aer şi de pe mare, capacitate cunoscută sub numele de triadă.

Armata chineză a egalat sau a depăşit deja SUA în mai multe domenii, în special construcţia de nave, rachetele de croazieră sau sistemele de apărare aeriană, mai arată raportul citat de AFP, potrivit Agerpres.

Este primul raport care dă o estimare publică a importanţei arsenalului nuclear chinez. Potrivit acestuia, Beijingul are „în jur de 200” de focoase nucleare, în timp ce analiştii independenţi estimează această cifră la 300.

China are deja capacitatea de a lansa arme nucleare cu rachete balistice de pe sol şi de pe mare.

„Este probabil ca Beijingul să încerce să dezvolte până la mijlocul secolului o capacitate militară egală sau superioară în unele cazuri celei a Statelor Unite”, adaugă documentul. Dacă China va reuşi, „aceasta va avea implicaţii grave asupra intereselor naţionale ale SUA şi a securităţii ordinii internaţionale”, avertizează Pentagonul.

China spune, însă, că raportul este „total fals” și „calomniază modernizarea militară a Chinei, bugetul său de apărare, politica sa nucleară”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Diplomaţia chineză a acuzat de asemenea Washingtonul că publică rapoarte „iresponsabile” pentru a-şi justifica propriile cheltuieli militare, de departe cele mai mari din lume.

„China a urmat întotdeauna o politică de apărare naţională în scopuri defensive şi toată lumea ştie că China lucrează pentru a construi pacea mondială”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying.

Noutăţile partenerilor

comentarii: