image
Sursa foto: Nord News

Cu Stalin, unul din cei mai mari criminali din istorie, în fața bisericii; „Preotul a permis, a zis că doar nu-i un artist”

În satul Brătușeni, Edineț, pe peretele casei de cultură, care se află chiar la intrarea pe teritoriul bisericii din localitate a fost afișat un banner imens cu portretul fostului dictator sovietic Iosif Stalin si a mai multor mareșali ai Armatei Sovietice. Parohul bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Victor Babisanda, a evitat să ne spună că afișarea portretului celui care a ucis fără menajamente zeci de mii de preoți, călugări și călugărițe, a avut loc cu permisiunea sa. Reprezentanții grupului de inițiativă susțin că prin acest gest au decis să marcheze „75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste” și „eliberarea Moldovei de sub ocupație fascistă”. Ei susțin că ar fi făcut un sondaj în rândul locuitorilor înainte de a afișa portretul lui Stalin, dar totodată au refuzat să ni-l prezinte.

Solicitat de Jurnal.md, preotul Victor Babisanda, ne-a informat că satul Brătușeni „s-ar deosebi de alte localități”.

„Biserica noastră nu apare pe „Ștefan cel Mare”, ci pe str. Lenin. Acesta e specificul localității. Peretele pe care au fost afișate portretele nu se află pe teritoriul bisericii. Nu le pot dicta idealurile mele. Este acțiunea unui grup de inițiativă care se ocupă de restabilirea monumentelor. Ne place ori nu, este istoria noastră cu bune și rele”, a declarat preotul.

Poitrivit lui, Iosif Stalin nu a fost o personalitate ordinară. „A organizat deportările, a distrus biserici, dar tot el a stat în fruntea unei armate care ne-a eliberat. Important este să nu politizăm acest subiect. Din păcate azi politicul ocupă mai mult mințile oamenilor decât calitățile omenești, cum ar fi compasiunea și dragostea pentru aproape. Să nu dezbinăm ”, a îndemnat preotului.

Un sondaj realizat în rândul locuitorilor satului de jurnaliștii de la site-ul Nord News demonstrează că printre locuitori sunt foarte mulți oameni nemulțumiți de afișarea portretului unuia dintre cei mai sângeroși criminali din istorie, în centrul satului. Cu toate acestea, liderul grupului de inițiativă Anatolii Stici, membru al unei organizații „Чтобы помнить” susține că ar fi solicitat opinia locuitorilor din sat și că majoritatea „au salutat această inițiativă.

„Organizația noastră restabilește monumentele istorice. Am vrut să afișăm bannerul înainte de 9 mai, dar din cauza pandemiei, evenimentul s-a amânat pentru data de 24 august. L-am afișat cu câteva zile înainte de această dată, îl vom lăsa încă câteva zile, după care îl vom scoate, pentru că acesta costă bani. Îl vom afișa iar la anul, înainte de 9 mai și alte sărbători. Oamenii trebuie să cunoască istoria”, accentuează Anatolii Stici.

El precizează că înainte de a afișa portretele s-a consultat cu autoritățile locale și cu preotul. „Noi l-am afișat pe Iosif Stalin nu ca organizator al deportărilor, ci ca pe un generalissimus, cel care a stat în fruntea mareșalilor de pe cele 10 fronturi care au învins fascismul. Noi l-am întrebat pe părintele Victor și preotul a permis, a zis că doar nu-i un artist”, mai spune Anatolii Stici.

Întrebat din cesurse au realizat bannerul, Stici ne-a informat că din „sponsorizări”. „Bătrânii sunt foarte receptivi când aud că vrem să restabilim monumentele unor soldați sovietici. Un pensionar s-a oferit să ne dea chiar o mie de lei, dar am refuzat, acceptăm doar câte 50 – 100 de lei”, a spus el.

Elena Ursu, o bătrână de 80 de ani, fostă deportată din această localitate s-a simțit ofensată de gestul autorităților locale care au permis acest lucru lovind astfel în memoria celor care au fost deportați și care au avut de suferit în urma ocupației sovietice.

„E o nedreptate, desigur. Eu când am văzut asta, nu aveam de cine să întreb, dar primăria este aproape. Am mers la Mihail Vladimirovici și l-am întrebat: „De ce a fost ridicat acest banner?” „Ca lumea să cunoască istoria”, mi-a răspuns el. Oare am eu puterea să le dau indicații?!..., a declarat pensionara pentru Nord News.

Din comuna Brătușeni au fost deportați în Siberia în timpul celor trei valuri de deportări circa 100 de locuitori.

Amintim că opiniile istoricilor cine a fost cel mai mare criminal din istorie, Hitler sau Stalin, sunt împărțite, ținând cont că ambii se fac vinovați de moartea a zeci de milioane de oameni.

Cifrele maxime indicate de mai mulţi istorici indică faptul că Iosif Stalin ar avea o răspundere privind moartea a peste 20 de milioane de oameni, în timp ce Adolf Hitler ar fi vinovat pentru mai mult de 15 milioane de victime. Amândoi au pus în aplicare două metode proprii de exterminare: gulagul şi holocaustul. Iosif Stalin a comis grozăvii, printre care foametea din Basarabia și Holodomorul din Ucraina. De asemenea, zeci de mii de preoți, călugări și călugărițe au fost uciși fără menajamente sau au fost deportați în lagărele de muncă forțată organizate de comuniști.

Nu doar clericii Bisericii Ortodoxe au fost persecutați, ci și preoți și credincioși catolici, adepți ai iudaismului, islamului sau budismului. . În cârdășie cu tovarășul său de drum, Hitler, în Cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord, dar și Țările Baltice, a atacat Finlanda și a invadat Polonia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: