image
Sursa foto: presedinte.md

Broșura luxoasă a lui Dodon, pentru care s-ar fi cheltuit circa 130 de milioane de lei a ajuns în unele primării

Raportul pentru 3,5 ani de activitate a președintelui Igor Dodon, care seamănă cu o revistă de lux, a început să fie expediat primarilor din Republica Moldova. Plicul care conține pe lângă raport și Almanahul Politic trebuie achitat de către fiecare primar în parte (23 lei) la primirea acestuia la oficiul poștal. Conform deputatei Maria Ciobanu, Almanahul Politic ar fi fost editat în 5000 de exemplare, iar sursa finanțării nu se cunoaște. Responsabilii de la Poșta Moldovei au declarat pentru Jurnal.md că au contract încheiat cu Aparatul Președintelui Republicii Moldova pentru prestare de servicii.

Pe 26 august, în cadrul unui briefing, președintele Igor Dodon și-a prezentat raportul de activitate pentru cei 3,5 ani. Dodon a menționat în acea zi că raportul în forma unui ziar va ajunge la fiecare familie din Republica Moldova.

plicplic

Astăzi deputata Maria Ciobanu scrie pe pagina sa de Facebook: „cadoul” lui Igor Dodon a început să fie expediat în fiecare primărie. „Cadoul electoral, 5000 de exemplare, 260 de pagini din cea mai calitativă hârtie. Chiar azi, la prima oră, voi solicita răspuns la două întrebări: de unde și câți bani costă „opera” „vojdiului” Dodon și cine plătește cheltuielile poștale? A prins la gust președintele Dodon după pomelnicul pe care l-a trimis în fiecare biserică și nu a mai găsit de cuviință să spună câți bani a costat „ingenioasa” idee”, susține deputata.

docdoc

Jurnal.md a luat legătura cu câțiva primari din RM, unii dintre ei nu au primit încă nimic, alții ne-au declarat că trebuie să achite pentru acest „cadou”.

„Un asemenea colet am primit ieri la oficiul poștal. Destinatarul coletului nu este primăria, ci persoana fizică, primarul. Serviciile poștale (23 de lei,) urmează să fie achitate de către primar. Astăzi am mers la poştă sa facă retur pachetului”, ne spune un primar din raionul Criuleni.

Acesta ne-a explicat că pe plic este scris numele primarului și că fiecare edil trebuie să se prezinte la oficiul poștal, să achite și să ridice plicul, ori să-l returneze. Serviciul de presă al Poștei Moldova a menționat pentru site-ul nostru că nu se percepe nicio taxă la ridicare plicului de la oficiul poștal.

docdoc

Un alt primar ne-a comunicat că unii colegi de-ai lor nu vor face publice aceste plicuri deoarece le este frică că nu vor primi banii planificați în bugetul de stat pentru localitățile pe care le administrează.

Peste o sută de milioane de lei pentru reviste glamuroase

Tipărirea unui exemplar de acest gen de revistă ar costa, potrivit surselor noastre, cel puțin 100 de lei. Deci pentru cele 5000 de exemplare, s-ar fi cheltuit peste 500.000 de lei doar pentru tipărire. Dacă e să calculăm și cele 5000 de exemplare ale Almanahului Politic - iarăși peste 500.000 de lei. În total, vorbim despre peste 1.000.000 de lei doar pentru tipărire.

Dacă, după cum afirma președintele Igor Dodon în briefingul din 26 august, atunci când și-a prezentat raportul pentru cei 3,5 ani de activitate, un astfel de exemplar va ajunge în fiecare familie din RM, suma ajunge la peste 100 de milioane de lei.

În Republica Moldova, conform Biroului Național de Statistică, locuiesc 2, 6 milioane de cetățeni. Să presupunem că jumătate, circa 1,3 milioane, sunt familii, deoarece familia se consideră și cea monoparentală, cuplu, care încă nu au copii, sau familie nucleară. Un simplu calcul matematic ne demonstrează că pentru 1,3 milioane exemplare ale raportului lui Igor Dodon la preț minim de 100 de lei, s-ar cheltui peste 130 de milioane de lei. Am încercat să aflăm de la instituția prezidențială din ce resurse sunt tipărite aceste reviste, însă persoana responsabilă de presă, Carmina Lupei, nu a răspuns la telefon, expediindu-ne un sms cu mesajul : „Acum nu pot vorbi”.

În schimb Î.S.„Posta Moldovei” a declarat pentru Jurnal.md că pentru serviciile de expediție, instituția are semnat un contract cu Președinția.

„Serviciul este prestat în baza unui contract încheiat între Î.S.„Posta Moldovei” și Aparatul Președintelui Republicii Moldova, conform tarifelor negociate între părți, care, urmare a prestării serviciului, se achită de către beneficiar”, a menționat Corina Mârzac, serviciul de presă Poșta Moldovei.

Dodon, pe urmele lui Plahotniuc

După dispariția din spațiul public a fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, Dodon, care s-a autoproclamat drept „cel mai aprig dușman” al acestuia, îi calcă pe urme, folosind aceleași metode.

În decembrie 2018, poștașii de la toate oficiile poștale din RM au împărțit plicuri pensionarilor care conțineau o „felicitare” semnată de Vladimir Plahotniuc. În „felicitare”, Plahotniuc, la fel ca Pavel Filip, anunța cât de importantă este pentru partidul de la guvernare bunăstarea celor bătrâni și faptul că, în decembrie, vor primi un „ajutor” de Crăciun în valoare de 600 de lei.

În decembrie 2019, Dodon la fel trimite scrisori pensionarilor, promițându-le o viață mai bună. Scrisoarea, plină de laude la adresa guvernării și semnată de Igor Dodon, le promitea pensionarilor un ajutor cu ocazia sărbătorilor de iarnă în valoare de 700 de lei. La fel, Dodon își asuma drept „inițiativă personală” și indexarea pensiilor de două ori pe an, același lucru fiind promis de Plahotniuc în 2018.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: