image
Sursa foto: Jurnal.md

Usatîi: Schemele de contrabandă cu țigări continuă. Un lot impresionant, reținut în Ucraina // DOC

Schemele de contrabandă cu țigări cu implicarea unor companii din regiunea transnistreană continuă. Mai mult, pe teritoriul Republicii Moldova ar fi contrafăcute anumite mărci de țigări cunoscute. Dezvăluirile îi aparțin primarului de Bălți, Renato Usatîi, și au fost făcute în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Potrivit acestuia, un lot de țigări care aparținea companiei „Almavis”, înregistrată în Transnistria, a fost reținut în portul Odesa, în luna mai. În acest sens, Inspectoratul Fiscal al Ucrainei a trimis o sesizare către Agenția Naționale de Sănătate Publică de la Chișinău, prin care solicită explicații autorităților moldovenești în legătură cu acest lot de țigări, în condițiile în care acestea nu aveau timbre de acciz, nu era indicată țara destinată comercializării și nu conțineau avertismente de sănătate.

Disc UAFSU

Ulterior, ANSP a cerut explicații de la Agenția Servicii Publice.

anspANSP
2ANSP

Mai mult, explicații în acest sens a cerut și misiunea Eubam în Republica Moldova.

EubamEubam
EubamEubam

Usatîi susține că o parte din țigări erau contrafăcute chiar în Republica Moldova și erau destinate contrabandei.

„SIS-ul a permis acestor companii să aibă licență pentru a continua contrabanda de țigări. Iar Dodon deține control asupra acestor companii din Tiraspol. Această companie a pornit un proces de judecată, în Ucraina, pentru a-și recupera marfa. Ei vor țigările înapoi pentru a continua contrabanda”, a declarat Usatîi.

El a mai spus că, în aceste condiții, autoritățile moldovenești ar trebui să retragă licența companiei în cauză, dar că acest lucru nu s-a întâmplat, în condițiile în care lotul de marfă a fost reținut în Ucraina încă din luna mai.

Usatîi a mai dezvăluit că ar fi „auzit” că în spatele companiei „Almavis” ar sta deputatul Vladimir Andronachi, dar că schemele ar fi girate chiar de către președintele Igor Dodon.

Amintim că, în luna aprilie, Usatîi dezvăluia în cadrul aceleiași emisiuni, că schemele de contrabandă de țigări prin schema Duty Free din Transnistria, create și controlate de fostele autorități PDM, stopate pe timpul Guvernului condus de Maia Sandu, au fost reluate în februarie curent și ar fi controlată de președintele Igor Dodon și actualul Guvern.

Atunci mai multe companii din stânga Nistrului, printre care și „Almavis”, au obținut licență de import a țigărilor. Ulterior, aceste țigări ar fi fost schoase din Republica Moldova prin scheme de contrabandă.

Președintele Igor Dodon a fost contactat în timpul emisiunii pentru a oferi o replică, dar nu a răspuns la apeluri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: