image
Sursa foto: Jurnal.md

CEC a aprobat Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă care vor colecta semnături pentru candidați

Comisia Electorală Centrală (CEC) a probat, în cadrul ședinței de astăzi, Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcție electivă.

Potrivit regulamentului, în termen de 3 zile bancare de la data înregistrării sale, grupul de inițiativă deschide la bancă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, ale cărui mijloace se utilizează în exclusivitate pentru finanțarea acestuia. Plafonul general al mijloacelor ce pot fi virate în contul „Destinat grupului de inițiativă” se stabilește de către CEC. Pentru finanțarea activității grupului de inițiativă pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova, atât pe teritoriul țării, cât și în afara acestuia.

Persoanele fizice au dreptul să doneze până la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice până la 12 salarii medii lunare. În cazul cetățenilor cu venituri obținute în afara țării, plafonul donațiilor nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv. În cazul cetățenilor cu statut de persoane cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați  în organizații publice în sensul Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, plafonul donațiilor în contul „Destinat grupului de inițiativă” nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora, totodată nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

Grupul de inițiativă a cărui activitate de colectare a semnăturilor în susținerea unui candidat la alegeri se va efectua cu resurse financiare este obligat să prezinte rapoarte privind veniturile acumulate și cheltuielile efectuate de acesta.

Rapoartele vor fi prezentate Comisiei Electorale Centrale:  în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, și ulterior, săptămânal, precum și cel târziu 3 zile de la data prezentării listelor de subscripție la Comisie, pentru întreaga perioadă de activitate a grupului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: