Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Omul de afaceri, acuzat că…

Omul de afaceri, acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului slovac de investigații Jan Kuciak, achitat. Procurorul a atacat în apel, iar procesul va ajunge la Curtea Supremă din Slovacia

Procurorul slovac Vladimir Turan a anunţat joi. 3 septembrie, că a atacat în apel achitarea influentului om de afaceri Marian Kocner, care fusese inculpat pentru că ar fi comandat uciderea jurnalistului Jan Kuciak, relatează AFP şi Reuters.

În urma acestui apel, procesul va ajunge la Curtea Supremă din Slovacia.

În acelaşi timp, un avocat al familiei lui Kuciak a declarat că verdictul este „incorect, date fiind faptele”.

Bogatul om de afaceri Marian Kocner, acuzat că a comandat uciderea în 2018 a lui Jan Kuciak, într-un caz care a bulversat Slovacia, a fost achitat joi.

Alena Zsuzsova, unul dintre presupuşii său complici, a fost de asemenea achitată de tribunalul din Pezinok, în vestul ţării, în timp ce un al doilea presupus complice, Tomas Szabo, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru participare la crimă.

„Crima a fost comisă, însă nu s-a putut dovedi că Marian Kocner şi Alena Zsuzsova au ordonat uciderea”, a declarat judecătoarea Ruzena Sabova, care prezida instanţa.

„Prin urmare, tribunalul îi achită pe acuzaţi”, a declarat ea, adăugând că omul de afaceri a fost totuşi condamnat la o amendă de 5.000 de euro pentru deţinere neautorizată de arme, la domiciliul său fiind găsite 60 de cartuşe.

Kocner va rămâne totuşi în închisoare, deoarece ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de detenţie pentru fals în documente, o sentinţă pronunţată la începutul anului.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.

După ce a auzit verdictul, tatăl jurnalistului, Jozef, a declarat presei că a rămas „paralizat”.

„Nu putem decât să sperăm că justiţia va prevala în cele din urmă”, a adăugat el.

„Ei sunt vinovaţi, sunt convinsă. Vom continua să ne luptăm”, a declarat şi mama logodnicei jurnalistului, Zlatica Kusnirova, înainte de a părăsi sala de audieri în lacrimi.

Preşedinta liberală a Slovaciei, Zuzana Caputova, s-a declarat „şocată” de verdict, adăugând că este convinsă că decizia va fi întoarsă la Curtea Supremă.

Premierul Igor Matovic a scris de asemenea pe Facebook că este „evident” că cei din spatele crimei au vrut să evite justiţia. „Suntem siguri că cei doi se pot aştepta la un verdict mai just”, a spus el, făcând referire la cei doi suspecţi achitaţi.

„Înţelegem că procedura judiciară nu este încă definitivă”, a scris pe Twitter vicepreşedinta Comisiei Europene însărcinată cu valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a declarat că verdictul arată că „încă mai sunt lucruri de făcut pentru a garanta justiţia şi a preveni impunitatea”.

Institutul Internaţional al Presei de la Viena a calificat achitarea drept „un pas înapoi major pentru justiţie şi lupta împotriva impunităţii”.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi. La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unei înţelegeri cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar, angajându-l pe Miroslav Marcek şi pe vărul său Tomas Szabo la cererea prietenei sale Alena Zsuzsova, care la rândul său urma ordinele lui Marian Kocner.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.