Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

03 Sep. 2020 / 15:38

Guvernul a operat rectificări la bugetul de stat

Guvernul a operat astăzi, 3 august, rectificări la bugetul de stat pentru 2020. Modificările au fost făcute reieşind din reestimarea prognozelor principalilor indicatori macroeconomici conveniţi cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în cadrul discuţiilor din iulie curent şi ţinând cont de impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei naţionale.

Potrivit Vicepremierului Serghei Puşcuţa, factorii de bază care au determinat modificările operate sunt: ajustarea indicatorilor bugetari reieşind din prognozele ajustate a principalilor indicatori macroeconomici agreaţi cu experţii Fondului Monetar Internaţional, evoluţia economiei naţionale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19, dar şi a calamităţilor naturale; necesitatea identificării resurselor suplimentare pentru programe de cheltuieli care sunt prioritare la moment, dar şi revizuirea programelor de cheltuieli, reieşind din mersul executării curente şi capacităţile de valorificare a alocaţiilor aprobate până la finele anului.

Conform estimărilor, veniturile bugetului de stat vor constitui circa 37,2 miliarde de lei, cu o diminuare de 649,5 milioane de lei (sau cu 1,7%) faţă de volumul aprobat. Modificările propuse conţin atât diminuări cât şi majorări de venituri. Astfel, diminuările la venituri constituie 905,1 milioane de lei, iar principalele diminuări sunt propuse la taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate, granturile primite de la organizaţiile internaţionale, încasările de la prestarea serviciilor cu plată, taxele pentru comerţul exterior, accizele la mărfurile produse pe teritoriul republicii şi accizele la autoturismele importate şi alte.

Majorările la venituri se cifrează la 387,6 milioane de lei şi principalele majorări se propun pentru: accizele la mărfurile importate, TVA la mărfurile produse şi serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, impozitul unic aferent rezidenţilor parcurilor pentru tehnologia informaţiei, dar şi pentru dividendele de la cota parte a statului în societăţi pe acţiuni şi defalcările din profitul net a întreprinderilor de stat.

Totodată, a fost propusă majorarea restituirii taxei pe valoarea adăugată cu 132 milioane lei, inclusiv 100 milioane lei pentru suplinirea Programului de rambursare a TVA pentru agricultori, care înregistrează sumele TVA spre deducere.

Reieşind din cadrul de resurse revizuit, cheltuielile bugetului de stat se propun spre diminuare la total cu circa 1,8 miliarde de lei (sau cu 3,4%), comparativ cu volumul aprobat şi vor constitui circa 53,2 miliarde de lei. De asemenea, proiectele finanţate din surse externe sunt diminuate la total cu 1,1 miliarde de lei.

Modificările operate se soldează cu diminuarea cu 1,2 miliarde lei a deficitului bugetului de stat aprobat prin Legea nr.131/2020, în sumă nominală constituind 15,9 miliarde lei sau 7,8% în PIB.

La situaţia din 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 75,1 miliarde lei, micşorându-se cu 3,2 miliarde lei sau cu 4,1% faţă de valoarea precizată. Astfel, ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va micşora faţă de valoarea precizată, cu 0,3 puncte procentuale şi la situaţia din 31 decembrie 2020 va constitui 36,6%.

Potrivit Guvernului, indicatori bugetari revizuiţi, care se conţin în proiectul de lege sus-menţionat, au fost agreaţi cu experţii FMI.

Comentarii