Ştiri

Sursa imaginii: moldova.org

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

03 Sep. 2020 / 19:00

Banca Naţională va avea competenţe de supraveghere a sistemului financiar nebancar

Guvernul a aprobat modificarea unui şir de legi aferente domeniului de activitate financiar bancar şi nebancar în scopul atribuirii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a unor competenţe de supraveghere a sistemului financiar nebancar.

În particular, Băncii Naţionale urmează să-i revină atribuţiile de supraveghere a sectorului de asigurări şi creditare nebancară - atribuţii exercitate în prezent de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

Totodată, ca urmare a adoptării proiectului de lege, autoritatea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare se va extinde asupra pieţei de capital, investitorilor acesteia şi fondurilor nestatale de pensii.

Potrivit vicepremierului Serghei Puşcuţa, modificările respective derivă din necesitatea consolidării întregii pieţe financiare, precum şi prevenirii unor eventuale riscuri aferente sectorului financiar nebancar.

„Arhitectura de reglementare propusă prin proiect este una pe larg aplicată la nivel mondial şi se explică prin experienţa BNM în domeniul supravegherii, acumulată în procesul de reformare a sectorului bancar prin alinierea la cele mai bune practici şi standarde internaţionale în domeniu”, a precizat vicepremierul. 

Modificările propuse urmează să fie aplicate începând cu 1 iulie 2023. Implementarea proiectului nu necesită alocarea de mijloace financiare din bugetul de stat.

Comentarii