12:14:31 19.04.2024
Stiri

Este un EXTRATERESTRU? Imagini înregistrate de NASA pe Marte provoacă o controversă URIAȘĂ

Actualitate 03.09.2020 08:27 Vizualizări3023 Autor: Ziarul National
Este un EXTRATERESTRU? Imagini înregistrate de NASA pe Marte provoacă o controversă URIAȘĂ


Marte are o atmosferă subțire în comparație cu restul planetelor din Sistemul Solar, însă planeta profită din plin de atmosfera sa. Vânturi puternice pot forma furtuni de praf care acoperă întreaga planetă sau pot produce „turnuri de praf” care ajung aproape până în spațiu.

Așadar, nu este deloc surprinzător faptul că roverul Curiosity al NASA, aflat în craterul Gale, observă uneori fenomene meteorologice marțiene, precum și un „diavol de praf” (dust devil) care i-a trecut recent prin fața ochilor electronici, scrie descopera.ro.

Observarea fenomenelor meteorologice pe Marte care sunt întâlnite și pe Pământ nu este doar interesant, însă ne poate spune mai multe despre schimbările atmosferice de pe Planeta Roșie.

Vara marțiană se apropie în emisfera sudică a planetei, acolo unde craterul Gater este situat, iar atmosfera din regiune începe să se încălzească. La fel cum încălzirea neuniformă a atmosferei pe Pământ generează mișcări atmosferice, așa este afectată și atmosfera de pe Marte.

„Încălzirea mai puternică a suprafeței are tendința să producă vânturi, care dacă sunt îndeajuns de puternice pot ridica praful de pe suprafață și pot deveni diavoli de praf. Acestea sunt fenomene pe care le surprindem în imaginile noastre”, a explicat Claire Newman, om de știință de la Aeolis Research.

„Diavolii de praf” sunt destul de bine înțeleși și se formează aproape la fel ca și pe Terra. Se formează pe teritorii aride și plate, acolo unde aerul de la nivelul suprafeței este mai cald ca cel de deasupra sa.

Acest aer fierbinte de suprafață se ridică prin aerul răcit, formând astfel un curent ascendent. Astfel, aerul mai rece se „scufundă”. Dacă un vânt orizontal trece prin această circulație verticală, un „diavol de praf” apare, potrivit Science Alert.

Astfel de fenomene sunt obișnuite pe Marte, însă știm despre asta doar pentru că, în timp ce se mișcă pe suprafață, ridică praful din calea lor și lasă urme în spatele lor. De fapt, observarea lor în timp real pe Planeta Roșie este destul de rară, din moment ce abilitățile observaționale ale noastre sunt limitate, iar „diavolii de praf” au o durată de viață relativ scurtă.

„Diavolul de praf” observat recent a fost surprins de Curiosity. Deși pare „fantomatic”, faptul că am putut vedea fenomenul înseamnă că a avut o forță destul de mare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md