13:16:27 19.04.2024
Stiri

Angela Merkel califică otrăvirea lui Aleksei Navalnîi drept „tentativă de asasinat”: Germania cere Rusiei explicaţii și va discuta un răspuns comun cu UE și NATO

Actualitate 03.09.2020 09:35 Vizualizări1017 Autor: Ziarul National
Angela Merkel califică otrăvirea lui Aleksei Navalnîi drept „tentativă de asasinat”: Germania cere Rusiei explicaţii și va discuta un răspuns comun cu UE și NATO


Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, a confirmat miercuri seară cancelarul german Angela Merkel, adăugând că Rusia va trebui să răspundă la ”întrebări dificile” legate de acest atac, potrivit Reuters şi DPA.

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a declarat Merkel, citată de Agerpres.

„Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a adăugat ea, după ce purtătorul său de cuvânt anunţase anterior că analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a mai afirmat Merkel.

Ea a menţionat de asemenea că Berlinul, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va contacta în această chestiune Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), precum şi partenerii europeni şi aliaţii din cadrul NATO, cu care „va discuta un răspuns comun adecvat”, dat fiind că este vorba despre un atac la adresa ”drepturilor şi valorilor fundamentale”.

La 24 august, Spitalul Charité din Berlin care îl tratează pe opozantul rus Aleksei Navalnîi a emis un comunicat prin care confirmat că acesta a fost otrăvit cu o substanță care aparține ”grupului de inhibitori de colinesterază”.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic drept „un act josnic și laș” și a cerut aducerea ca cei vinovați să fie deferiți justiției.

„Am fost informată de cancelarul Merkel că liderul opoziției ruse, Navalnîi, a fost atacat cu un agent neurotoxic, în propria sa țară. Acesta este un act josnic și laș – încă o dată. Făptașii trebuie aduși în fața justiției“, a declarat șefa executivului european.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în Germania dintr-un spital din Tomsk, Rusia, după ce s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor cu avionul, după ce băuse un ceai. Inițial, medicii ruși s-au opus unui astfel de transfer.

Spitalul din Rusia care l-a tratat inițial pe Navalnîi a comunicat că nu au existat urme de otravă în corpul său, însă apropiații săi au insistat că medicii ruși mint și au cerut insistent transferul său în Germania.

Uniunea Europeană, NATO și SUA au cerut Rusiei să desfășoare o anchetă transparentă în privința otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, iar cancelarul german Angela Merkel nu a exclus posibilitatea instituirii unor măsuri de tipul celor decise în cazul tentativei de asasinat asupra fostului spion rus Serghei Skripal, care a fost otrăvit tot cu agent neurotoxic din grupul Novichok.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md