09:11:37 24.04.2024
Stiri

Ministrul Educației: 125 de profesori din R. Moldova sunt infectaţi de COVID-19, iar alţi 250 se află în autoizolare

Actualitate 03.09.2020 09:45 Vizualizări1329 Autor: Ziarul National
Ministrul Educației: 125 de profesori din R. Moldova sunt infectaţi de COVID-19, iar alţi 250 se află în autoizolare


„Nu am deschis şcolile pentru a le închide”, a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, ieri-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

Oficialul a menţionat că, din numărul total de şcoli, 800 de instituţii de învăţământ au aplicat modelul I de studii, prezenţa fizică într-un singur schimb (în special şcolile din localităţile rurale); 105 şcoli au optat pentru învăţământul în două schimburi. Potrivit oficialului, maoritatea instituţiilor şcolare din Chişinău și din centrele raionale au optat pentru modelul mixt de studii, unul destul de complicat, pentru că presupune şi numite investiţii.

„În acest an, pregătirea pentru noul an de studii a început mult mai devreme, în luna iunie, imediat după încheierea anului şcolar, lucrurile au trebuit racordate la condiţiile pandemiei. Nu am fost niciodată în condiţiile unui război declanşat de pandemie şi toate politicile noastre au fost racordate la realităţile existente în R. Moldova. Rigorile sunt unele foarte dure, dar aceste rigori rezidă din instrucţiile Comisiei Excepţionale în Sănătate Publică şi de fiece dată sunt schimbate în funcţie de situaţia epidemiologică. Pe cât de sigur ne-am pregătit pentru noul an de studii vom vedea pe parcurs. Nu am deschis şcolile pentru a le închide”, a spus ministrul Educaţiei.

Oficialul a mai menţionat că mai rămân câteva şcoli închise, unele dintre acestea fiind în carantină, pe motiv că unele cadre didactice, dar şi elevi s-au infectat cu noul coronavirus. Potrivit lui Șarov, 125 de profesori sunt infectaţi de COVID-19, iar alţi 250 se află în autoizolare.

Totodată, ministrul a menţionat că o bună parte dintre şcoli nu şi-a reluat activitatea la 1 septembrie din motiv că nu au reuşit să încheie proiectele investiţionale, finanţate de către partenerii externi, care presupun renovarea şcolilor, iar unele instituţii de învăţământ au restanţe la capitolul aprovizionării cu apă potabilă.

În cadrul emisiunii, Igor Şarov a vorbit şi despre situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

„În cele opt şcoli din regiunea transnistreană avem 1 600 de copii şi 400 de cadre didactice. Procesul de studii a început în regim normal în toate şcolile, instituţiile au fost asigurate cu dezinfectanţi. Este obligaţia noastră morală de a susţine aceste şcoli”, a menţionat oficialul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md