18:11:37 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Procurorul general Alexandr Stoianoglo: Cauza penală care vizează implicarea „Victoriabank” în frauda bancară, finalizată. 2,3 miliarde de lei din cele peste 13,5 miliarde acordate de Guvern ar fi ajuns la Plahotniuc

Actualitate 03.09.2020 09:57 Vizualizări2535 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procurorul general Alexandr Stoianoglo: Cauza penală care vizează implicarea „Victoriabank” în frauda bancară, finalizată. 2,3 miliarde de lei din cele peste 13,5 miliarde acordate de Guvern ar fi ajuns la Plahotniuc


Procuratura Generală susține că a găsit 2,3 miliarde de lei din cele 13,58 de miliarde de lei, suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci implicate în jaful bancar și care au falimentat ulterior

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, acuză faptul că, în cazul dosarului care vizează frauda bancară de proporții, „practic nimeni nu colaborează cu ancheta”.

Într-o conferință de presă, organizată astăzi cu prilejul a nouă luni de aflare a lui Stoianoglo în funcție, procurorul general a declarat că cei implicați în jaful bancar „sunt în continuare speriați”, este influențat sistemul judecătoresc și atestă chiar rezistență în interiorul Procuraturii Generale în investigarea acestei fraude de proporții.

„Chiar și în asemenea condiții, ancheta continuă. Ne mișcăm hotărât și nu încetăm să acumulăm probe solide pentru a demonstra implicarea persoanelor concrete în fraudarea sistemului bancar și pentru a le deferi, cât mai curând, justiției”, a declarat Stoianoglo, anunțând că a fost deja finalizată cauza penală care vizează implicarea „Victoriabank” în această infracțiune.

Potrivit procurorului general, rechizitoriul procurorilor însumează 40 de volume și vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică, învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, Natalia Politov-Cangaș, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale. Gestionarii de acum șase ani ai acesti bănci ar fi implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei care ar fi ajuns la Vlad Plahotniuc.

„Acum trei săptămâni, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor respectivei bănci în valoare 1,9 miliarde de lei și anume: 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 de milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei. Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului. Sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare. Cât despre fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii, aceasta este cercetată în stare de libertate, după ce încă în luna martie curent magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite”, a declarat Stoianolgo.

CITIȚI și BERD, îngrijorată de acțiunile Procuraturii împotriva „Victoriabank”

Procurorul general se arată convins că anume datorită fostei conduceri a Băncii Naționale a Moldovei a fost posibilă realizarea furtului miliardului și a amintit că, pe 13 noiembrie 2014, Guvernul Republicii Moldova a decis ca toate creditele interbancare, care la acea dată constituiau 222 de milioane de lei, să fie recuperate instituțiilor financiare, iar pe 17 noiembrie 2014, Ministerul Finanțelor a acordat o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor.

„După aprobarea deciziilor, una dintre bănci a cărei acționară era compania afiliată lui Plahotniuc, în regim de urgență, în decurs de 5 zile, transferă pe conturile băncii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei. În realitate, însă, pe conturile Băncii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restantă fiind generată prin metoda „caruselului” plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la rândul lor le plasau din nou la BEM. Toate acțiunile respective aveau loc cu încălcarea flagrantă a legislației, în lipsa unor raționamente financiare și nu fără implicarea Băncii Naționale. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM erau transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, după care erau sustrase. Iar acum, esențialul, deja pe 28 noiembrie 2014, Banca Națională restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM. Noii acționari ai băncii erau în perfectă cunoștință de cauză despre acest fapt, dar totuși au procurat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era cetățeanul Plahotniuc. Acest lucru nu era o noutate nici pentru organele de drept, inclusiv pentru Procuratura Anticorupție, care, însă, nu au întreprins nimic. Cum credeți, care ar fi explicația? E simplu: beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special penală”, a declarat Stoianoglo.

CITIȚI și „Victoriabank”, deținută de „Banca Transilvania” și BERD, surprinsă de acțiunile PROCURATURII: „Acestea reprezintă o AMENINȚARE a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea R. Moldova”

Procurorul general al R. Moldova a adăugat că „nu are nimic nici cu acționarii, nici cu investitorii” noi de la „Victoriabank”, dar spune că aceștia ar trebui „să se clarifice cu managerii care au negociat procurarea pachetului toxic de acțiuni și să împărtășească această informație și cu Procuratura, chiar dacă nu e în interesul lor”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md