Datoria de stat va constitui 75,1 miliarde de lei. Guvernul a aprobat modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020

BANI-1-1280×720

Conform estimărilor, veniturile bugetului de stat vor constitui circa 37,2 miliarde de lei, cu o diminuare de 649,5 milioane de lei față de volumul aprobat. Modificările propuse conțin atât diminuări cât și majorări de venituri.

Astfel, diminuările la venituri constituie 905,1 milioane de lei, iar principalele diminuări sunt propuse la taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate, granturile primite de la organizațiile internaționale, încasările de la prestarea serviciilor cu plată, taxele pentru comerțul exterior, accizele la mărfurile produse pe teritoriul republicii și accizele la autoturismele importate și alte.

Majorările la venituri se ridică la 387,6 milioane de lei și principalele majorări se propun pentru: accizele la mărfurile importate, TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, impozitul unic aferent rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației, dar și pentru dividendele de la cota parte a statului în societăți pe acțiuni și defalcările din profitul net al întreprinderilor de stat.

Totodată, a fost propusă majorarea restituirii taxei pe valoarea adăugată cu 132 de milioane de lei, inclusiv 100 de milioane de lei pentru suplinirea Programului de rambursare a TVA pentru agricultori, care înregistrează sumele TVA spre deducere.

Reieșind din cadrul de resurse revizuit, cheltuielile bugetului de stat se propun spre diminuare cu circa 1,8 miliarde de lei comparativ cu volumul aprobat și vor constitui circa 53,2 miliarde de lei. De asemenea, proiectele finanțate din surse externe sunt diminuate la total cu 1,1 miliarde de lei.

La situația din 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 75,1 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 4,1 % față de valoarea precizată. Astfel, ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va micșora față de valoarea precizată cu 0,3 puncte procentuale și la situația din 31 decembrie 2020 va constitui 36,6 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente