image
Sursa foto: Agerpres

Violențe fără margini în Belarus: Imagini cu studenți luați brutal pe sus de poliție și duși în arest // VIDEO

Aleksandr Lukașenko și-a găsit noi dușmani: liceenii și studenții. Sute de tineri au demonstrat față de președintele din Belarus, iar forțele de ordine n-au ezitat să intervină și să facă zeci de arestări. Imagini cu tinerii luați brutal pe sus de polițiști și duși în arest au fost făcute publice.

Studenții și liceenii au ieșit în stradă împotriva lui Aleksandr Lukașenko și au protestat față de politica autoritară a președintelui.

Au fost urmăriți permanent de poliție, care a trecut la arestări. Zeci de tineri au fost luați pe sus brutal de polițiști și duși în arest, în timp ce încercau să formeze un lanţ uman în centrul Minskului, capitala fostei republici sovietice. "Fasciştilor", "Acesta este oraşul nostru", "Credem, putem, învingem", scandau studenţii.

Manifestaţia, organizată la 1 septembrie, ziua când în mod tradiţional începe noul an şcolar în toată fosta Uniune Sovietică, i-a reunit pe studenţii mai multor instituţii universitare din Minsk.

Tineretul belarus constituie unul dintre pilonii mobilizării împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, 66 de ani, după realegerea lui considerată frauduloasă de către adversarii săi, la 9 august.

Acest scrutin a declanşat un inedit val de contestare împotriva liderului autoritar, aflat la putere din 1994, ce a culminat trei duminici la rând cu manifestaţii la care au participat circa 100.000 de persoane doar la Minsk.

Autorităţile belaruse au respins dialogul cu opoziţia şi au arestat numeroşi politicieni, grevişti şi jurnalişti. Cu toate acestea, ele nu au reprimat în mod violent protestele, cum au făcut în primele zile ale contestării, soldate atunci cu trei morţi şi zeci de răniţi.

Până acum, Aleksandr Lukaşenko a propus doar un vag proiect de reformă constituţională pentru a ieşi din criză, calificându-i în acelaşi timp pe manifestanţi drept "şobolani" şi apărând cu vestă antiglonţ şi ţinând o armă automată în mână la reşedinţa sa din Minsk, nu departe de manifestaţiile opoziţiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: