image
Sursa foto: border.gov.md

Regimul de autoizolare rămâne în vigoare pentru persoanele care revin din zone verzi, însă traversează o țară din zona roșie

Persoanele care revin în Republica Moldova din țările clasificate drept zona verde, însă traversează o țară din zona roșie, sunt obligate să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Anunțul a fost făcut în această de medicul epidemiolog Alexei Ceban în cadrul conferinței de presă susținută de reprezentanții Ministerul Sănătății.

Responsabilul din cadrul Ministerului Sănătății a explicat cum a fost întocmită lista țărilor.

„Toate țările care au indicatorul mai jos de 50 de cazuri la 100.000 de populație sunt țări în care li se permite cetățenilor la intrarea în RM să nu stea în regimul de autoizolare. Cei care vin din țările listate și clasificate ca zonă roșie sunt obligați să stea 14 zile în regimul de autoizolare. Asta, deoarece perioada maximă de incubație a virusului COVID-19 este de 14 zile. Chiar dacă noi am efectuat un test în ziua a 10-a, asta nu ne dă nouă siguranță că persoana dată nu face infecția în ziua 11,12,13,14”, a explicat epidemiologul.

Epidemiologul a mai precizat că: „Dacă vine persoana dintr-un stat care are incidența mai mică de 50 de cazuri, să presupunem că este Germania și traversează România, care are o incidență de 85 de cazuri la 100.000 de persoane, atunci persoana dată va sta în autoizolare. Persoana care vine dintr-o țară clasificată ca zonă verde, să presupunem că este Germania, Elveția, și dacă această țară are cursă avia directă către Republica Moldova, atunci persoana dată nu se plasează în regim de autoizolare. Când traversează frontiera pe cale terestră, trecând prin România, automat persoana dată se va include în regim de autoizolare pe parcursul a 14 zile, deoarece România este clasificată ca zonă roșie”.

O dată la 14 zile autoritățile vor întocmi lista țărilor care au o intensitate de transmitere a virusului crescută sau o incidență sporită și va fi publicată în ziua de vineri, urmând să intre în vigoare începând cu ziua de luni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: