Directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor ar putea fi demis din funcție, iar 3 consilieri locali riscă să rămână fără mandate. Ce încălcări a depistat ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare în privința unui conducător de organizație publică, a unui fost primar și trei consilieri locali, după ce inspectorii ANI au depistat mai multe încălcări admise de funcționarii publici.

Foto: breakingnews.md

Potrivit inspectorilor de integritate, directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese ar fi admis, în anul 2019, consumarea unui conflict de interese cu propria persoană, manifestat prin semnarea unui contract de achiziționare a serviciilor generale de consultanță în management, fiind în calitate de prestator de servicii. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza organul ierarhic superior pentru a iniția procedura de încetare a raporturilor de muncă a directorului.

De asemenea, fosul primar al satului Lalova, din raionul Rezina, ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, în anul 2018. În timp ce își exercita mandatul de primar, acesta ar fi semnat/încheiat un proces verbal fără număr al Comisiei de licitație și un contract de arendă a terenurilor cu o gospodărie țărănească a soției. Un alt contract de arendă a terenurilor a fost semnat/încheiat cu o altă gospodărie țărănească ce aparține nepoatei acestuia.

Totodată, un consilier în Consiliul comunal Pruteni din raionul Fălești ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților prin faptul că a deținut simultan mandatul de consilier comunal și funcția de paznic în cadrul Primăriei comunei Pruteni, raionul Fălești.

Un alt consilier, din Consiliul sătesc Fundurii Vechi, din raionul Glodeni, ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților în perioada 2017-2019, când aflându-se în calitate de consilier a exercitat simultan și o altă funcție în cadrul Primăriei din Fundenii Vechi, ce viza activitatea de tineret și sport;

Și un consilier din Consiliul comunal Bobeica, din raionul Hîncești, a ajuns în vizorul ANI, după ce s-a depistat că ar fi deținut concomitent cu mandatul de consilier și funcția de director al Institutului de educație timpurie din comună.

Inspectorii de integritate au stabilit că cei vizați au admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese sau al incompatibilităților de funcții prin faptul că, având la dispoziție termenii legali prevăzuți de legislație, nu au declarat și nu și-au soluționat situațiile în care s-au aflat.

Dacă actele de constatare emise în privința celor patru aleși locali vor rămâne definitive, aceștia ar putea fi decăzuți din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia publică ori de demnitate publică respectivă sau din data încetării de drept a mandatului său.

Totodată, aleșii locali vizați ar putea fi incluși în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.


Pub