Andrei Popov ar putea să revină la Ambasada RM în Austria, iar Andrei Galbur - în Suedia. Au fost avizate candidaturile la funcția de ambasador în trei țări europene

Comisia politică externă și integrare europenă a avizat în cadrul ședinței de astăzi, 2 septembrie, trei candidaturi agreate în calitate de Ambasadori ai Republicii Moldova. Este vorba de Eugen Revenco, Andrei Galbur și Andrei Popov.

Foto: parlament.md

Eugen Revenco va fi Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, Andrei Galbur – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei și Andrei Popov – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Austria.

Potrivit art.10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi), şefi ai misiunilor diplomatice, sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele R. Moldova, la propunerea Guvernului.

Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Andrei Galbur a deținut funcția de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Filip.

Andrei Popov este președintele Institutului pentru Inițiative Strategice. Anterior, a fost ales deputat din partea Partidului Democrat, a fost viceministru de Externe, apoi ambasador al Republicii Moldova în Austria.

Revenco a fost ambasadorul Republicii Moldova în Letonia din decembrie 2015.


Pub