Candidatul PUN la funcția de șef al statului, Octavian Țîcu, a depus actele la CEC: Am avut alegeri și pe timp de război și foamete

Partidul Unității Naționale a depus, astăzi, actele la Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru înregistrarea grupului de inițiativă în vederea susținerii lui Octavian Țîcu drept candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, în cadrul scrutinului preconizat pentru 1 noiembrie curent.

Octavian Țîcu se declară sigur că semnăturile necesare pentru susținerea candidaturii sale vor fi adunate: „Nu mai am emoții din mai 1995, când m-am bătut cu Serafim Todorov la Campionatul Mondial și sunt un om care am fost întotdeauna perfect pe lucrurile pe care le-am început. Prin urmare, am o echipă puternică în spate, mulțumesc organizațiilor teritoriale care s-au mobilizat și chiar în exces de zel, am avut peste 130 de oameni care au dorit să facă parte din grupul de inițiativă. Nu cred că pentru un partid care are ambiția de a prelua guvernarea ar trebui să fie o problemă colectarea a 15 mii de semnături”.

„Marea așteptare sunt cetățenii RM, care la fel ca și noi își doresc un viitor sigur, prosper, și o bunăstare pe care o poate asigura doar un candidat care va avea o platformă politică coerentă și una care va fi în interesul cetățeanului. În rest, ne vom juca șansele fiecare în parte. Eu ca luptător sunt pregătit pentru orice fel de confruntare, am în spate experiența politică a mai multor campanii electorale, și parlamentare, și locale. Vom vedea cum va fi în teritoriu”, a mai precizat acesta.

În opinia lui Ocavian Țîcu, pandemia de Covid-19 nu trebuie să împiedice desfășurarea alegerilor prezidențiale: „Trebuie să găsim modalitatea de a convinge cetățenii să participe la vot, indiferent de condițiile și circumstanțele în care suntem, am avut alegeri și pe timp de război, și de foamete, și pe timp de pandemii. Vom încerca să convingem cetățenii că exercițiul democratic trebuie respectat, sunt state care deja ne-au demonstrat că aceste lucruri pot fi realizate și acesta este și crezul nostru, iar adunarea semnăturilor este un test important pentru fiecare candidat”.

Până în acest moment, au fost înregistrați la CEC, pentru a obține dreptul de a colecta semnături candidatul PLDM, Tudor Deliu, candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, candidatul Blocului UNIREA (Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” şi Partidul Politic “UNIUNEA SALVAŢI BASARABIA”), Dorin Chirtoacă, candidata PAS, Maia Sandu, candidatul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin.

Conform prevederilor Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot.

Perioada de depunere a cererilor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova a demarat marți, 1 septembrie, și se va încheia la 11 septembrie 2020 inclusiv.

Pentru a fi înregistraţi în calitate de candidați, concurenții depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 și nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova şi corespund altor prevederi ale prezentului cod.

Amintim că data desfășurării alegerilor prezidențiale a fost stabilită pentru 1 noiembrie 2020, iar procesul de colectare a semnăturilor va demara în luna septembrie.


Pub