Ultima oră! Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, anunță guvernul german

Politicianul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agentul neurotoxic Noviciok, scrie The Guardian, citând o declarație a purtătorului de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Foto: Mladen Antonov/AFP/Getty Images

„Urme ale agentului neurotoxic Noviciok au fost găsite în testele prelevate de la liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, internat la un spital din Berlin”, se arată într-un comunicat publicat de Steffen Seibert pe contul său de Twitter.

Testele de toxicologie au arătat „dovezi clare” ale unui agent chimic din grupul Noviciok, a spus acesta.

Informația a fost confirmată și de purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîș:

Navalnîi a fost transportat, în stare de comă, cu un avion medical la clinica Charite din Berlin pentru tratament, la două zile după ce s-a îmbolnăvit subit în dimineața de 20 august 2020, în timp ce zbura din Tomsk la Moscova. Acesta nu a ieșit din comă până astăzi.

Amintim despre cazul Skripal, un fost dublu agent rus şi fiica sa care au fost otrăviţi cu noviciok, fiind găsiți în stare critică la data de 4 martie 2018. Ei au supravieţuit.

Guvernul britanic a acuzat Rusia de acest atac. La scurt timp, Londra a expulzat 23 de diplomați ruși. Drept răspuns, Federația Rusă a expulzat și ea 23 de diplomați britanici.

Londra susţine că vinovații de atac sunt agenţi sub acoperire ai serviciilor militare ruse de informaţii GRU. Rusia a negat mereu acuzaţiile, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că suspecţii sunt civili.


Pub